GRLIĆ RADMAN OSUPNUT MILANOVIĆEVIM IZJAVAMA: ‘Moguće članstvo Finske i Švedske u NATO-u nije spojivo s BiH’

Screenshot/N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je izjave predsjednika Zorana Milanovića. Posebno se osvrnuo na njegovu izjavu o tome da će “članstvo Finske i Švedske u NATO-u ovisiti o izmjenama izbornog zakon u BiH”, naglasivši kako to treba odvojiti od aspiracija i ambicija BiH u EU.

“Izjava predsjednika polučila je velik broj poziva. Jučer sam razgovarao s finskim ministrom, prije pola sata me nazvala švedska ministrica koja je izrazila zabrintost zbog predsjednikove izjave kojom uvjetuje članstvo promjenom izbornog zakon u BiH, koju mi snažno podržavamo. Međutim moguće članstvo Švedske i Finske je jedno i nije spojivo s BiH”, rekao je Grlić Radman, objavio je N1.

Naveo je da je hrvatska politika “otvorenih vrata” imajući na umu da su Finska i Švedska zemlje partneri s kojima smo komptibilni u vojnom i političkom smislu. Rekao je kako Finska i Švedska imaju bezrezervnu podršku Hrvatske.

“Članstvo u NATO-u predstavlja veliki izazov za te zemlje, pogotovo uzimajući u obzir njihovu politiku neutralnosti i nesudjelovanje u bilo kojem vojnom savezu i jednu izazovnu stratešku okolinu koja je izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu koja je gotovo promijenila svjetski poredak. Mislim da će članstvo Švedske i Finske u NATO-u pridonijeti jačanju našeg saveza jer te zemlje su i tako pozvane i sudjelovali su na sastancima kao zemlje partneri”, istaknuo je ministar.

Naglasio je i kako je Hrvatska uvijek imala potporu te dvije zemlje kada je u pitanju BiH.“Hrvatska dijeli najdužu granicu s BiH, supotpisnica je Daytonsko-pariškog sporazuma, Hrvati su u BiH konstitutivni narod koji je doživio da se nakon 20 godina mora boriti za prava koja mu pripadaju i promjena zakona je nužna.

Ja sam upozorio na destabilizaciju kada bi došlo do narušavanja Daytonsko-pariškog sporazuma. Rekao sam da su Hrvatki autohtoni narod u BiH, ali najmalobrojniji narod u BiH i stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma”, rekao je Grlić Radman.

Naposljetku je rekao da ovisi o liderima Finske i Švedske što će napraviti po pitanju promjene izbornog zakon u BiH.

“Hrvati u BiH su napravili sve moguće ustupke kako bi se došlo do sporazuma, ali vidite opstrukciju najveće bosanske stranke SDA i Bakira Izetbegovića”, zaključio je Grlić Radman.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI