GRLIĆ RADMAN O UKRAJINI: ‘Nadam se da ovaj autokratski režim u Rusiji neće imati dugi vijek’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za HRT je komentirao stav država članica Europske unije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Naglasio je kako će tražiti nove sankcije, ali treba vidjeti i kako smanjiti negativne implikacije na gospodarstvo i socijalnu stabilnost članica.

“Hrvatska je osudila agresiju i priklonila se svim paketima sankcija. Trebamo razmišljati o narednom valu sankcija”, kazao je.

Dodao je kako je pogoršana sigurnosna slika u Europi, ali govori kako može doći i do “domino efekta” za zemlje izvan EU, zemlje zapadnog Balkana.

“Ne postoji jednakost režima koji govori u ime naroda i samog naroda. Narodi ostaju, a politike se mijenjaju. Nadam se da ovaj autokratski režim u Rusiji neće imati dugi vijek”, ističe Grlić Radman.

Hrvatska u Moskvi ima svoje veleposlanstvo, kao i ostale članice EU. Time zadržava kanal komunikacije koji je važan.



“U Moskvi smo imali 16 predstavnika hrvatskih kompanija. Ali sada je sve reducirano”, naglasio je.

Dodaje kako je u stalnom kontaktu s veleposlanicom  Anicom Djamić te mu je javila kako se združenom akcijom MUP-a, konzularne službe ministarstva vanjskih i europskih poslova, našeg veleposlanstva u Budimpešti i nje same, uspjelo transportirati iz Ukrajine u Hrvatsku 34 invalida.

Na pitanje koliko ga brinu prijetnje Rusije Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao je, ako se to shvati prijetnjom, to prijetnja cijeloj EU. Kako kaže, ako bi se ostvarila bilo koja prijetnja, aktivirao bi se članak 5., zato što smo mi članica NATO saveza.

Naglašava kako se s Putinom mora pregovarati.

“Putin neće imati izbora. On nije ostvario ono što je želio, nije pokorio Ukrajinu. Ukrajinski je narod pokazao izuzetnu hrabrost i ljubav prema domovini”, zaključio je Radman za HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI