GRLIĆ RADMAN O PRIVATNOM VUČIĆEVOM POSJETU JASENOVCU: ‘To je provokacija. Žrtve nisu cilj nego povod’

Screenshot/N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sazvao je izvanrednu konferenciju za medije.

Podsjetimo, Jutarnji list je u nedjelju objavio, pozivajući se na izvore u Vladi, da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić planirao privatni posjet Jasenovcu i Pakracu, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Kako je naveo Jutarnji list, Vučić je kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu. Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, neka obavijesti i hrvatsku Vladu.

Pupovac je prenio tu informaciju premijeru Andreju Plenkoviću, a u Vladi su “ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj”.

O svemu se oglasio Gordan Grlić Radman.“Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije uz prethodni posjet Donjoj Gradini, da bi posjetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mjesta. To smo saznali neslužbenim kanalima što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslijepodne smo uručili notu srbijanskom veleposlanstvu”, rekao je Radman.

Dodao je da “podsjećaju da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovara dviju strana”.

“Hrvatska nije informirana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta”, naglasio je ministar vanjskih poslova.

Grlić Radman je rekao kako to “smatraju provokacijom iz toga da žrtve nisu cilj, nego povod”.

“Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade”, rekao je ministar.

“Hrvatska vlada iskreno se zalaže za normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije. Vlada i premijer Andrej Plenković pokazao je toleranciju i ‘pružio je ruku’. No, Srbija se još uvijek nije suočila s prošlošću. Hrvatska očekuje implementaciju odredbi o zaštiti nacionalnih manjina. Hrvatska strana je to učinila i očekuje da to učini i srbijanska strana”, istaknuo je.

Na pitanje o tome smije li predsjednik neke države privatno posjetiti drugu državu, ministar je odgovorio “gospodine, ovo nije odlazak na more”.

“Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica”, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje o proceduri.

Grlić Radman je i najave ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina nazvao “skandaloznim”.

Podsjetimo, on je rekao da će od “danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole”.

Hrvatski ministar ističe da smo “mi tolerantno društvo, ali da je ovdje prekršena procedura”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI