GRLIĆ RADMAN KRITIZIRA ODLUKU U BiH: ‘Hrvatska neće stajati mirno, neće biti pasivna’

foto HINA/ Zoran Krešić/ ua

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je komentirao raspisivanje izbora u BiH, koji bi se trebali održati 2. listopada. Kazao je kako Središnje izborno povjerenstvo ne može tumačiti nepostojeće odredbe Izbornog zakona.

“Hrvatska država će biti i dalje brana, štit svim scenarijima koji dolaze sa strane, a imaju za cilj dalje obespravljivanje i destabiliziranje Hrvata u BiH. Hrvatska neće stajati mirno, neće biti pasivna. Ja sam zato namjerno došao danas kako bi pokazao da smo i dalje odlučni i čvrsti, te prenio poruku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o zauzetosti i potpori pitanjima koja su od vitalnog interesa hrvatskog naroda u BiH”, izjavio je.

“Mi smatramo da je Središnje izborno povjerenstvo preuzelo prerogative ustavotvorca i zakonodavca, što ne može. To je administrativno tijelo i ne može imati nadležnost kada su u pitanju izbrisani članci u Izbornom zakonu”, dodao je.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je u presudi 2017. ukinuo odredbe o načinu posrednog izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH. Isto tako, zatražio je od državnog Parlamenta da ih izmijeni kako bi se spriječile manipulacije s izborom predstavnika triju naroda pri Parlamentu.

“Dom naroda je ustavna kategorija i njega ne može popunjavati administrativno tijelo”, kazao je Grlić Radman.



“To nije dobro. To nikome ne donosi ništa dobro. Ako netko misli da je nekoga u nečemu pobijedio, teško se vara. Hrvatska će i dalje svjedočiti o neravnopravnom položaju hrvatskog naroda”, istaknuo je.

Govorilo se i o članstvu BiH u Europskoj uniji i NATO-u.

“Alternativu živimo danas, jedan nestabilan te upitan, gospodarski i politički prostor, ne samo u BiH, nego na cijelom prostoru jugoistoka Europe koji će se s budućnosti u EU stabilizirati i postati bolje mjesto življenja”, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI