GRBINU OVO NEĆE BITI DRAGO ČUTI: Bivši ministar ga udario gdje najviše boli! ‘Nisam čuo da su oni pjevali ustaške pjesme i tukli žene’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iduće srijede sa radom kreće jesensko zasjedanje Sabora, a najviše je upitnika oko toga kako će izgledati Klub zastupnika SDP-a koji je u ljetnim mjesecima ostao bez istaknutih članova.

Podsjetimo, sporno je četvero sada bivših članova stranke, a to su Rajko OstojićNikša Vukas, Zvane Brumnić i Marina Bilić Opačak.

Još nije poznato i traju previranja hoće li četverec biti izbačen iz Kluba SDP-a u Saboru. Sve će biti poznato nakon sjednice Kluba zastupnika a prije toga će se sastati i Glavni odbor stranke.

Nije logično da politička stanka koja čini Klub po Poslovniku Sabora ne može utjecati na to tko je dio tog kluba”, jasan je bio predsjednik stranke Peđa Grbin po tom pitanju.  Ipak, dio saborskih zastupnika smatra kako se isključene ne može izbaciti iz Kluba bez da se ta odluka ne stavi glasanje pred same saborske zastupnike SDP-a da se čujem i vidi njihov sud i mišljenje o tome.

Bivši šef Kluba Arsen Bauk rekao je za Večernji list da je procedura jasna.



“Poslovnik Sabora predviđa da politička stranka osniva Klub i da tu odluku dostavi Saboru. U SDP-ovu slučaju stranački Statut kaže da i nezavisni zastupnici mogu biti članovi Kluba i da odluku o tome donosi Klub zastupnika”, rekao je Bauk.

Drugim riječima, ako četvero isključenih žele i dalje biti članovi Kluba, mora doći do glasanja o tome. Ali u svakom slučaju, oni to prvo trebaju zatražiti.

Bivši tajnik stranke i ministar rada i socijalne skrbi, a danas zastupnik Davorko Vidović kaže da će on sam zajedno s trećinom zastupnika u Klubu zatražiti da se Klub izjasni po tom pitanju. Dodaje i da je kriza koju SDP trenutačno prolazi izazvana jedino i isključivo odlukom Grbina. Vidović njegovo ponašanje, kao i cijeloga vodstva, naziva suicidalnim za SDP.

“Potpuno je nezabilježeno ono što je Grbin učinio. Prvo je raspustio vodstva organizacija, pa njihova kompletna članstva, a potom istjerao iz stranke četvero zastupnika bez ikakvog obrazloženja. Nisam čuo da je Rajko Ostojić pjevao ustaške pjesme ili da su Zvane Brumnić, Nikša Vukas ili Gordan Maras povezani s tajkunima, da tuku žene ili Marina Bilić Opačak muža. Ovo je direktni udar za SDP i njegovu snagu i vjerodostojnost. To su pogrešne odluke i iz razgovora koje sam vodio s članovima Kluba većina smatra isto. Potpora isključenima u Klubu će biti neupitna”, rekao Vidović za Večernji.

Dodaje kako nije riječ o frakcijama jer da ne postoje “bernardićevci” koji žele rušiti Grbina, nego samo oni koji ne prihvaćaju njegov protudemokratski stil vladanja.

“Ovo nalikuje na boljševičku partiju”, zaključuje Davorko Vidović.

“Sklon je neracionalnim potezima”

Njegov prezimenjak, Franko Vidović, smatra da nitko od izbačenih nije napravio ništa protiv stranačkog Statuta te da oni i dalje žele ostati članovi Kluba.

“U Peđinu glavu ja ne mogu ući i vidjeti što će napraviti, ali vidim da je sklon neracionalnim potezima”, dodaje Franko Vidović dodajući kako stranka bez Kluba nije ista stranka koja bi trebala biti.

“A SDP je uvijek bio prva ili druga stranka, barem dok ga ovo vodstvo nije preuzelo. Iskreno, pobjednika ne vidim nakon svega, a sada je sve u rukama vodstva. Oni odlučuju ima li ovo sve smisla ili nema”, zaključio je Vidović

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI