GRBIN ‘SKRESAO’ MILANOVIĆU! Čeka li ga žestoki odgovor s Pantovčaka? Komentirao sukobe u SDP-u i odgovorio kritičarima

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

SDP je ovoga ljeta doživio velike promjene i unutar traju veliki sukobi, četvero članova je isključeno iz stranke, pitanje je kako će izgledati  Klub zastupnika SDP-a u Saboru.

Peđa Grbin ima puno oponenata u stranci, iako je protekloga vikenda održan team building stranke u Tuhelju situacija je daleko od idealne. SDP se jako dugo bavi sam sa sobom i više nije ni prva opozicijska opcija HDZ-u kod građana, to je mjesto zauzela platforma Možemo koja odnedavno upravlja gradom Zagrebom.

Grbin je bio gost Pressinga N1 televizije gdje je odgovarao na brojna vruća pitanja na koja je dao i zanimljive odgovore.


Prvo je na tepetu bila njegova stranka SDP. Stranka se već 6 godina bavi samo sobom i hoće li nastaviti tako i dalje bilo je prvo pitanje:

“U Tuhelju smo imali savjetovanje koje smo posvetili lokalnoj samoupravi i posvetili smo ga tome kako osigurati da lokalna samouprava bude bolja. Zašto počinjem s time? Jer je upravo to i odgovor na pitanje koje ste postavili. Kada razgovaramo o tome što kolega u Varaždinu radi i kako je u 3 mjeseca preokrenuo priču i počeo rsditi jako pozitivne stvari, onda je to bavljenje samim sobom jer podučavaju druge kolege.Cilj je baviti se samim sobom, ali na drugačiji način. Baviti se samim sobom ne podmetanjima, nego učenjem jednih od drugih i stvaranjem politika koje će odgovoriti na svakodnevene izazove života u Hrvatskoj”.

Zašto je isključio tisuće članova SDP-a, među kojima i Željku Antunović?

“Što se tiče kolegice Antunović, žao mi je zbog toga, ali ona je sama odlučila izaći iz stranke, nije ju nitko isključio. Kolegica Antunović je sama odlučila otići, dio članova je nažalost isključen, zašto? Je ako mi kao ozbiljna politička stranka želimo rješavati probleme u državi, onda moramo rješavati probleme na vlasittom kućnom pragu. Ako neki članovi svoje obveze nisu ispunjavali 10 i više godina, onda je zavaravanje tim brojem zabijanje glave u pijesak.

Aktivnost članova SDP-a na unutarstranačkim izborima pokazalo je da se članstvo osulo. Mi samo želimo da brojke odgovaraju stvarnom stanju”, kaže. Napominje kako u istom košu ne mogu biti oni koji su podmetali i palili svijeće pred SDP-om kao oni koji samo nisu ispunjavali obveze.

Na pitanje kako je doživio kritiku Davora Bernardića da je ovo najveća kriza SDP-a u 30 godina, kaže:

“Nemam potrebe sada govoriti kako sam doživio, ali svaki član SDP-a ima pravo vidjeti stvari na svoj način. Kako ima svaki drugi član, tako ima i Bernardić”. Dodaje i kako je podjela u SDP-u sve manja i da se u Tuhelju pokazalo da većina želi raditi na konkretnim stvarima.

Odbio je komentirati je li istina da samo Bernardiću nitko nije pljeskao nakon govora u Tuhelju: “Zatvoren je sastanak, to se ne komentira”.

Govorio je i o tome mogu li isključeni članovi i dalje biti članovi kluba SDP-a:

“Točno je ono što piše u statutu SDP-a, da nezavisni zastupnici mogu postati članovi kluba zastupnika SDP-a ako klub to odluči. Klub će imati sjednicu prije sljedeće srijede i nakon što sjednica završi mi ćemo obavijestiti javnost koja je odluka kluba. Moj stav nije sporan oko toga, ako se radi o osobama kojima je prestalo članstvo, što da više kažem? Ne vidim ih u klubu isto kako ih ne vidim u stranci”, rekao je.

Komentirao je i kritike koje  dobiva gotovo svakodnevno: 

“Što se tiče svih tih kritika svatko je slobodan više manje reći što želi, ali svatko mora razmisliti koje su posljedice tih riječi i na međuljudske odnose i na organiziran sustav kao što je politička stranka. Ja ne namjeravam ulaziti u polemike, ali svatko ima pravo reći što misli, a sve naše rasprave odvijat će se na sjednici”.

Hoće li Marasa vratitiu stranku?

“Gordan Maras je najavio da se želi vratiti i mislim da bi bilo logično da o tome odluči gradska organizacija nakon izbora”.

Na pitanje je li požalio što je preuzeo mjesto predsjednik stranke, Grbin kaže:

“Kao i u svakoj stvari u životu, kao i u svemu što sam dosad radio bio je dana kada sam bio sretniji i kada sam bio manje sretan, ali recimo ovu subotu, kada sam slušao svoje kolege kako rade dobre stvari u svojim lokalnim samoupravama, bio sam presretan”.

Također je istaknuo kako je u svakom trenutku spreman otići s mjesta predsjednika ako vidi da stvari idu loše ili ako postane teret stranci. Ipak, kaže, da nije spreman voditi SDP na sljedećim izborima, ne bi bio ovdje.

Ocijenio je i prvih 100 dana Tomislava Tomaševića kao gradonačelnika Zagreba.

“Kada govorimo o situaciji u Zagrebu, a gotovo identična je u Varaždinu, imamo uteg toga da je ljude, koji su dobili povjerenje građana dosad, Čehok u Varaždinu i Bandić u Zagrebu, bolila briga, a vi bi to trebali riješiti u 100 dana. Zadovoljan sam onime što vidim. Kolega Petek je duboko u gradskoj politici i njegove kritike smatram konstruktivnim, ali te kritike dolaze i uzajamno. I takvih kritika će biti jer se radi o suradnji koja počiva na zajedničkom cilju da Zagreb bude bolji”.

Posebno je naglasio činjenicu  kako SDP u Zagrebu nije s figom u džepu i kako je trpio velike kritike zbog koalicije s Možemo.

“Ja sam trpio dosta žestoke kritike u stranci zbog te koalicije. Meni je najvažnije da na čelo Zagreba dođu ljudi koji su spremni otvoreno i pošteno voditi ovaj grad. Mi moramo mijenjati pogled našeg društva na politiku. Bitno je da politika i političari rade svoj posao, a to je stvaranje preduvjeta za bolji život. Dat ćemo sve od sebe da ova priča uspije i da Zagreb za 4 godine bude daleko bolji nego što je bio dosad”.

Oporba je u popriličnim problemima, može li stoga premijer Plenković mirno spavati. Grbin tvrdi da zasigurno ne može.

“Rekao bih da ne jer dopušta da Hrvatsku vodi stihija. Jedna primjer je obustava isporuke lijekova, što se ne bi smjelo dogoditi ni u ratu. Beroš je navodno dao neki prijedlog reforme, a ovaj ga drži u ladici. Nema ni natruhe neke reforme zdravstva i zato on ne bi smio mirno spavati jer ne radi svoj posao”, kaže šef SDP-a.

Potom je komentirao rad Stožera i Vlade i borbu s pandemijom koronavirusa, kao i mjere koje se donose.

“Stožer i Vlada lutaju od prvog dana. Mi smo dosad, koliko puta pobijedili koronu? Tri?”. Rekao je i kako smo covid potvrde uveli među prvima, a iskoristili smo ih tek za jednu detenisu stvari za koje ih se može koristiti. “Činjenica je da se luta i da je to prepušteno stihiji pa što bude”, kaže.

“Mi smo Vladi ponudili da oko ovog podijelimo odgovornost, Vlada nije htjela. Od prvog dana krize ponudili smo podijeljenu odgovornost. To bi možda bilo lakše, možda bi građani lakše prihvaćali kada bi vidjeti da smo složni. Mi se sada moramo brinuti o cijepljenju, gotovo pola građana nama nije primilo ni prvu dozu”, rekao je.

Osvrnuo se i na temu izbora predsjednika Vrhovnog suda, kaže kako je sudac Dobronić kandidat koji zaslužuje potporu. “Pokazao je da zna svoj posao i da ga je spreman raditi i kada postoje ozbiljni medijski i vanjski pritisci na njega”.

Naposljetku je odgovarao ima li predsjednik Zoran Milanović i dalje potporu SDP-a i je li on izjavom da nisu svi osuđeni u Haagu, ratni zločinci, iznevjerio dio biračkog tijela.

“Ja nisam glasnogovornik predsjednika Milnovića i nemam pojma zašto se petlja u odluke Haaškog suda. Ima podršku SDP-a za stvari koje radi, a koje ulaze u ustavni opis njegove dužnosti. Da se sto posto slažem sa svim njegovim odlukama, ne”, zaključuje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI