GRBIN SE NE KAJE ZBOG OBJAVE SNIMKE S DJECOM: Izvikivanje pozdrava ZDS je kazneno djelo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Još u lipnju ove godine saborski zastupnik Peđa Grbin (SDP) objavio je na svojem Facebook profilu videosnimku na kojoj je stariji muškarac s grupom dječaka gromoglasno pozdravljao pozdravom “Za dom spremni”. Utvrdilo se ubrzo da su na snimci mladi nogometaši iz Srinjina, naselja između Omiša i Splita, koji su tih dana nastupili na turniru u Barceloni gdje su u finalu igrali protiv vršnjaka iz jednog kluba iz Srbije.

Nikola Mužinić, jedan od voditelja malih nogometaša iz Srinjana, u medijima je izjavljivao  da “nitko ne vidi ništa loše u tome”, da su voditelji svi sudionici Domovinskog rata, da su to djeca hrvatskih branitelja i da “nismo bili za dom spremni gdje bismo danas bili”. Peđi Grbinu je putem dnevnika Nove TV poslao “jednu veliku političku nulu”.

Nakon što se doimalo da je cijeli slučaj pao u zaborav, početkom kolovoza doznalo se da su institucije počele djelovati – prema Peđi Grbinu. Na adresu saborskog zastupnika stigao je službeni dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja je postupila na traženje pravobraniteljice za djecu, a u kojem je od njega zatraženo da se očituje, da navede zakonitu svrhu i pravnu osnovu za javnu objavu videosnimke, te da – navede informaciju o izvoru dobivanja.

Saborski zastupnik Peđa Grbin danas, na upit Net.hr-a, je li odgovorio na dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka, odgovara potvrdno. 20. kolovoza poslao je službeni odgovor i objasnio zašto je objavio videosnimku na svojem Facebook profilu. Podsjeća Agenciju da je pozdrav “Za dom spremni” – ustaški pozdrav, korišten za vrijeme tzv. Nezavisne Države Hrvatske te je u hrvatskom ustavnom i pravnom poretku kvalificiran kao govor mržnje.

Podsjeća da je Ustavni sud RH (U Odluci U-III-2588/2016., o tzv. slučaju Joea Šimunića) jasno utvrdio da pozdrav ZDS danas ima karakter govora mržnje i diskriminatorna obilježja kojima u hrvatskom ustavnom i pravnom poretku nema mjesta. Podsjetio je da je ovakvu Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske prihvatio i potvrdio Europski sud za ljudska prava (u Odluci Šimunić v. Hrvatska, 20373/17, od dana 22. siječnja 2019. godine) naglasivši još jednom da se u predmetnom slučaju radi o diskriminatornom govoru, govoru mržnje i upozorivši da je posebno opasna činjenica da je isti prekršaj nastao na sportskom terenu, pred velikim brojem osoba.



“Nažalost, ovakve jasne i nedvosmislene odluke Ustavnog i Europskog suda u Hrvatskoj tijela javne vlasti provode vrlo selektivno”, naveo je Grbin u svojem dopisu.

“Zbog takvog postupanja tijela javne vlasti, a nakon što sam zaprimio predmetni videozapis, smatrao sam svojom obvezom na isti reagirati te osigurati da se ono što je vidljivo na videozapisu sankcionira i spriječiti da se isto ponovi. Stoga ću ponoviti ono što je vidljivo na videozapisu: na javnom mjestu odrasla osoba (nogometni trener) pred djecom (igračima kluba koje trenira) koja su mu povjerena na čuvanje i brigu, nakon odigrane utakmice uzvikuje riječi ‘za dom’ , na što mu djeca, na očito prethodno uvježban način, odgovaraju sa ‘spremni’ . Vidjevši isto, smatrao sam da je očito da se u predmetnom slučaju radi o kaznenom djelu iz članka 325. Kaznenog zakona (javno poticanje na mržnju) ili, u najmanju ruku, o prekršaju iz članka 4., stavka 1., podstavka 7. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka koje potiču na mržnju). Kako mi u trenutku, kada sam zaprimio predmetni videozapis, nije bilo poznato tko su osobe na njemu, kao niti kada se ili gdje predmetni događaj zbio, a znajući za izuzetnu nevoljkost hrvatskih tijela javne vlasti da postupaju u ovakvim slučajevima govora mržnje, smatrao sam da je u javnom interesu objaviti predmetni videozapis, kako bi se javnost upoznala da se govor mržnje ne događa drugdje već da se njime sustavno truje naše društvo, a posebice djeca i to od najranije životne dobi. Također, nadao sam se da će upravo javna objava predmetnog videozapisa potaknuti nadležne da u ovom, ali i drugim, usporedivim slučajevima reagiraju i sankcioniraju protupravno ponašanje – govor mržnje”, obrazlaže objavu na Facebook profilu Peđa Grbin u dopisu Agenciji.

U dopisu nije odgovorio na zahtjev da navede informaciju o izvoru dobivanja snimke. “Iz samog videozapisa vidljivo da je isti snimljen na javnom mjestu, nefiksnom kamerom, koja je očito bila vidljiva osobama koje su snimljene. Predmetni je videozapis do mene došao putem grupe na društvenim mrežama, zbog čega mi točan identitet pošiljatelja nije moguće utvrditi”, odgovorio je Grbin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI