GRBIN PROZVAO PLENKOVIĆA: Pozvao ga da pokrene Milanovićev opoziv, ako smatra da je povrijedio zakon i Ustav

foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Na komemoraciji u Jasenovcu u petak je bio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Iskoristio je priliku i prozvao premijera Andreja Plenkovića za prekid suradnje s predsjednikom Zoranom Milanovićem u vrijeme teške krize. Ujedno ga je pozvao da pokaže hrabrost i pokrene Milanovićev opoziv, ako smatra da za to ima elemenata odnosno ako smatra da je predsjednik povrijedio zakon i Ustav, objavio je N1.

“O rječniku neću, ali po Ustavu predsjednik i vlada moraju surađivati, a Plenković prekida suradnju. To je problem i to po Ustavu ne može. Ako su predsjednikovi krimeni samo dug jezik i teške riječi, Plenković je odabrao odgovoriti istim jezikom i napravio nešto što je na štetu svim građanima – u vrijeme teške krize prekida suradnju između dva dijela izvršne vlasti”, rekao je Grbin.

Smatra da je to veliki problem, za koji je odgovoran isključivo Plenković i “oni koji se sa stranica medija hvale kako sada neće pozivati predsjednika na svečanosti”.

Grbin ističe da je Milanović otkako je izabran na predsjedničku funkciju, svoje ovlasti obnašao u skladu s Ustavom.

“Njegov slikoviti rječnik nije moj stil i način komunikacije. Možda bi bilo lakše bez teških riječi, ali bezobrazluk je jedno, a lopovluk, krimnal i kršenje Ustava – to je nešto drugo. Ne možemo izjednačavati neprimjeren rječnik s kršenjem zakona”, naglasio je Grbin.Vezano uz sankcioniranje upotrebe ustaških simbola, ponovio je svoje stajalište da Vlada i dalje oklijeva oko predlaganja i donošenja potrebnih zakona te istaknuo da se na razne komemoracije šalju ljudi koji 10. travnja smatraju temeljem hrvatske državnosti i moderne hrvatske države.

“Zbog takve relativizacije povijesti i zločina, što ima posljedice i danas na mržnju koja buja u dijelovima društva, mi danas ne možemo biti s vladom”, zaključio je predsjednik SDP-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI