GRBIN O KAOSU U PARTIJI: ‘Raskol se definitivno nije dogodio, a SDP je i dalje vođa oporbe’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Već dulje vrijeme traju problemi u SDP-u. Govorilo se o raskolu do kojeg je, na koncu, na neki način i došlo.

Neki dugogodišnji SDP-ovci više nisu u toj stranci, a ni SDP-ov saborski klub više nije najveći oporbeni klub. O stanju u stranci te planovima za budućnost u Intervjuu tjedna Media servisa govorio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Mnogi su ljuti na njega i govore mu “da je sam sebi iskopao jamu kada je izbacio dugogodišnje članove SDP-a iz te stranke”. Oni su osnovali novi saborski klub koji je brojniji od SDP-ova.

Na upit o tome smatra li se još uvijek vođom oporbe, Grbin je rekao kako je “SDP definitivno vođa oporbe, oko toga nema dvojbe, a raskol u stranci nije se dogodio”.

“Jedino što se dogodilo je to da su određene zastupnice i zastupnici odabrali vlastiti privatni interes umjesto interesa stranke, ali još više umjesto interesa onih građana koji su ih upravo na listi SDP-a izabrali u Sabor. Sigurno da je teže raditi kad nas je manje, ali s druge strane nećemo biti opterećeni određenim problemima koje su nam te kolegice i kolege stvarali”, rekao je predsjednik SDP-a.



Neki od 18 bivših članova istaknuli su kako je u SDP-u nestalo socijaldemokracije i da se ne uvažavaju pluralizam i različita mišljenja.

“Uvažavanje tuđih stavova mora doći i s jedne i s druge strane. Ako ti odlučiš da ćeš prihvatiti i podržavati samo ono što ti se sviđa, a na sve ono što nisi zadovoljan pokazati palac dolje, onda si upravo ti taj koji pokazuje netoleranciju i nespremnost na dijalog”, naglasio je Grbin.

Dio “odmetnutih” iz stranke izrazilo je nadu kako će Grbin uskoro postati bivši predsjednik SDP-a, a kada će se stranka promijeniti, oni će se ponovno učlaniti.

Na upit razmišlja li o ostavci, odgovorio je da će se SDP “doista promijeniti na način da će daleko više brinuti o stvarnim problemima građana i nuditi rješenja za njih”. Dodao je kako će to biti fokus njegova rada do sljedećih parlamentarnih izbora na koje će stranke izaći kako bi ponudila “bolju Hrvatsku, bolje društvo i bolji standard za građane”.

“To je ono čime se, da tako kažem, zamaram kada govorim o svom političkom radu i djelovanju, a ne one onim što moje bivše kolege misle”, naglasio je Grbin.

Što se tiče reakcija članova na terenu oko odluke da se dio istaknutih članova izbaci iz stranke, Grbin kaže da ima onih koji nisu zadovoljni i koji su htjeli da se problem riješi na drugačiji način.

“SDP u ovom trenutku ima više od 20 tisuća članova. Hoće li netko otići, to ne mogu reći jer je to odluka svakog pojedinca. No ono čime sam ugodno iznenađen je koliki broj ljudi nam se u zadnjih nekoliko dana priključio, koji su se javili jer su zadovoljni što je ovo sve ipak na neki način privedeno kraju, što smo pokazali odlučnost da probleme koje imamo unutar sebe riješimo pa makar i na težak način”, istaknuo je.

Dodao je da problemi u stranci “ne postoje od jučer već od kada se on prije 22 godine učlanio u stranku”.

Budući da novi Klub socijaldemokrata broji najviše članova u oporbi, izgledno je da će im pripasti funkcija potpredsjednika Sabora, na što je izgubio pravo Miroslav Škoro odlaskom iz Domovinskog pokreta. Spominje se da bi to mogao postati Bernardić, oko čega se oporba treba dogovoriti.

Na upit o tome hoće li podržati Bernardića ako bude kandidat, Grbin je odgovorio da “ne zna tko će biti pa ne može odgovoriti na pitanje hoće li konkretnu ili neku drugu osobu podržati”.

“No, onaj dogovor koji se postigne na razini oporbe, elementarna je pristojnost da se podrži pa i u mom slučaju”, naglasio je.

Što se tiče drugih aktualnosti u zemlji, osvrnuo se na poskupljenja u zemlji, poglavito na najviše cijene goriva dosad.

“Naravno da Vlada mora reagirati i upravo zato je SDP formirao i predložio program smanjenja trošarina, kojeg je predstavila kolegica Mirela Ahmetović. U njemu govorimo i pozivamo Vladu da reagira. Ne možemo se skrivati iza toga da su trošarine bile ovakve i kada je cijena goriva bila 8 kuna”, istaknuo je Grbin.

Ovog tjedna saborski zastupnici će glasati o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću.

Grbin je rekao da će ga podržati.

“S jedne strane pokazuje ogromno znanje, a druge strane pokazuje i hrabrost kada je to znanje implementirao na pravi način. Ono što je za mene kao socijaldemokrata najvažnije, išao je protiv jačega u korist slabijega i oštećenoga. Ako tu hrabrost, koju je pokazao u slučaju švicarskog franka, pokaže na novom mjestu na koje će ovoga petka, uvjeren sam, biti izabran, onda će to za hrvatsko pravosuđe biti dobar početak”, zaključio je Grbin za Media servis.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI