Grbin: Događaj u Kninu možda napravio tektonske promjene u hrvatskoj politici

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Peđa Grbin bio je gost u emisiji N1 televizije. Na početku je komentirao proslavu Oluje u Kninu.

Kaže da je važan današnji događaj jer je nakon 25 godina potpredsjednik HDZ-ove Vlade iz redova SDSS-a došao u Knin, ali da su sada potrebni rad na poboljšanju odnosa i konkretne stvari poput uvođenje struje ljudima koji je na tom području još nemaju.

Misli da je dobro i za Hrvatsku ono što je premijer Andrej Plenković rekao u govoru, a pohvalio je i ostale govore u nadi da će to “imati utjecaj i na čelnike susjednih zemlja koji nažalost ne shvaćaju da su ratovi završili.”

“Kada počnu objektivno i realno pričati o onome što se dogodilo u Srebrenici i Vukovaru onda ću gospodina Vulina i ostale smatrati sugovornicima, iako u slučaju Vulina sumnjam da će se to dogoditi.”

Kada je riječ o hrvatskim političkim akterima kaže da ljevica u Hrvatskoj nikada nije imala problema priznati ono loše što se događalo za vrijeme Domovinskog rata i dobro je da i HDZ to priznaje.



Misli da bez geste koja dolazi od ozbiljnih političkih aktera ne možemo okrenuti tu stranicu, rješavati konkretne probleme i krenuti naprijed. “Ima ljudi koji nemaju struju i vodu, moramo potrošiti novac da to dobiju i u 2020. počnu normalno živjeti.

Vrijeme je da se u konkretne propise pretoči “da je ZDS govor mržnje”. “Treba nam jasan pravni akt koji treba donijeti Sabor”, komentirao je situaciju oko tog pozdrava.

I sam je pjevao Čavoglave, ali kaže da nije uzviknuo ZDS. Dodaje da tada nije bio ni osviješten da pjesma počinje s tim pozdravom.

Za Tuđmana i Tita kaže da su osobe koje su napravili i puno dobroga, ali i lošega. Misli da ih se ne treba idelogizirati kao spasitelje i junake i koji su ili blještavo bijeli ili toliko tamno crni da ih se ne stavlja u usta. O tome bi li odao počast na grobu predsjednika Tuđmana kaže da bi morao razmisliti.

Kandidatura za predsjednika SDP-a

Kaže da predstavlja već svoju kandidaturu članovima. “Očekujem od onih koji će se kandidirati da naprave to isto, do tada nikoga neću komentirati.”

Komentirao je i činjenicu da 4/5 članova SDP-a ne plaćaju članarinu, a bez toga ne mogu glasati na unutarstranačkim izborima. Priznaje da se zapostavljalo članove, nije ih s ni kontaktiralo koliko trebaju platiti i u kojim rokovima. Pozvao je članice i članove da plate članarinu i sudjeluju u demokratskom procesu jer bez njih proces gubi smisao.

“Ako ne možemo sudjelovati u velikom broju onda to nema smisla, to je ismijavanje demokracije. “

“Imam znanja, iskustva i eneregije za taj posao, imam ideju i viziju”, odgovorio je na pitanje što on nudi SDP-u, te dodao da je od svih kandidata SDP-a na parlamentarnim izborima dobio najviše glasova.

Vidio je što ne valja u stranci i vidio je da su ih desetljeća unutarstranačkih razdora rasturila. “To mora prestati jer ako ne prestane SDP, koji je sveden na snagu brenda, će izgubiti i to što ima.”

Ponovno se vratio i na proslavu u Kninu u kontekstu stranaka. “To što se danas dogodilo u Kninu je možda u hrvatskoj politici napravilo tektonske promjene jer sada neće biti dovoljno HDZ-u u da se busaju u domoljubna prsa ili SDP-u da prokaže nekoga kao ustašu i na temelju toga dobije izbore. Vrijeme kada ti vlast padne u ruku je gotovo, moramo ponuditi građanima konkretne programe i rješenja”, rekao je.

Nije zadovoljan raspodjelom mjesta funkcija u Saboru. “Kod podjele funkcija nije se vodilo računa tko je odgovoran za loš izborni rezultat, sve se pokušava svaliti na Davora Bernardića, a oni koji su krivi kao i on sada dijele mjesta kao da se ništa nije dogodilo, piše N1.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI