Gradonačelnik sebi i zamjenicima smanjio plaće na pola. Plaće u gradskoj upravi i ustanovama smanjene za 11 posto

ilustracija

Grad Umag se prvi u Istri, a vjerojatno i šire, odlučio na konkretnu mjeru smanjivanja plaća na razini gradske uprave, čime su u Umagu pokazali solidarnost s ostatkom građana Istre, prije svega onima iz privatnog sektora.

Naime, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese donio je odluku da se svim djelatnicima gradske uprave i ustanova u vlasništvu Grada za mjesece travanj, svibanj i lipanj smanji plaća za 11 posto, odnosno da se osnovica koeficijenta za obračun plaća smanji s 4.500 na 4.000 kuna. O svim mjerama obaviješten je i socijalni partner, a valja naglasiti da su od navedenog smanjenja plaće izuzeti vatrogasci JVP Umag i radnici Doma za starije i nemoćne “Atilio Gamboc”.

Kako je istaknuo Bassanese, svoj doprinos smanjenjem plaća dat će i djelatnici Turističke zajednice Grada Umaga.

“Osim smanjenja mjesečnih prihoda, svima koji su na proračunu grada neće se isplatiti regres za 2020. godinu. Bitno je istaknuti da djelatnici koji su obuhvaćeni mjerama gotovo u potpunosti razumiju i prihvaćaju navedenu mjeru”, rekao je Bassanese.

Gradonačelnik i sebi smanjio plaću

Ujedno, gradonačelnik je sebi i svojim zamjenicima za slijedeća tri mjeseca smanjio plaću za 50 posto. Kako je naglasio, to je “prije svega izraz solidarnosti gradskih službi sa sugrađanima koji će uslijed krize pretrpjeti najveću štetu”.



“Ušteđeni novac u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna usmjerit će se upravo našim sugrađanima kojima je ta pomoć u danom trenutku najpotrebnija. Uzimajući u obzir okolnosti u kojima se nalazimo zbog aktualne pandemije koronavirusa te gospodarske posljedice koje su u nastanku, imajući u vidu i smanjeno punjenje proračuna, poduzimamo mjere uštede koje su u našoj ovlasti”, rekao je Bassanese.

Osim načelnih ušteda, Grad Umag će obustaviti ili prolongirati termine dovršetka kapitalnih investicija. Istovremeno će preispitati i sve aktivnosti te utvrditi prioritete u funkcioniranju javne uprave te u skladu s time utvrditi broj djelatnika koji je potreban kako aktivnosti ne bi zamrle.

U slučaju potrebe, mjerama će se do daljnjega reducirati radna mjesta koja nisu u ovom trenutku financijski održiva ili nisu prioritet, piše Glas Istre.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI