GRAĐANI SE POBUNILI ZBOG AZBESTA S TITOVOG GALEBA Otići ćete i vi i vaš opasni otpad!

Stotinjak stanovnika naselja Sinjoretovo na istočnom ulazu u Zadar prosvjedovalo je u subotu zbog 78 tona azbesta s Titovog broda “Galeb” pohranjenih u skladište tvrtke Odlagalište sirovina, tražeći od grada da se oglasi o tom slučaju i da hitno makne opasni otpad iz njihova naselja. 

“Ovaj slučaj nam je otvorio oči jer dosad nismo znali čime se bavi tvrtka Odlagalište sirovina. Tražimo od Grada da se napravi prostorni plan i da odlagalište premjesti u neku od poslovnih zona. Ovdje nas živi više od 4000 i zato želimo da se opasni otpad makne iz našega dvorišta”, kazao je Tomislav Stanić u ime Inicijative mladih.

O zahtjevima svojih sugrađana, oglasio se zadarski gradonačelnik Branko Dukić, u izjavi za HRT kazao je kako stanovnici Sinjoretova imaju pravo tražiti punu informaciju i zdrav okoliš te u tome imaju puno razumijevanje i potporu.

“Kada god je u pitanju javno zdravlje, inzistiramo na učestalom nadzoru i transparentnosti pa tako i u ovom aktualnom pitanju skladištenja i zbrinjavanja azbestnog otpada. Javnost mora biti pravovremeno i u potpunosti upoznata kad su u pitanju ovako osjetljive stvari koje izazivaju zabrinutost građana”, rekao je Dukić.

Objasnio je da Grad nema zakonske ovlasti provoditi inspekcijski nadzor, ali je dobio informacije o obavljenom nadzoru Državnog inspektorata “kojim nisu utvrđene nepravilnosti”.  “Svjesni smo da to neće umiriti građane sve dok se azbestni otpad trajno ne pohrani na za to previđeno mjesto izvan našega grada, a to očekujemo u najkraćem roku”, kazao je gradonačelnik Dukić.



Zdravlje svih koji žive u Zadru je apsolutni prioritet, a to pokazuju i sami građani koji su svojim aktivnostima to još jednom jasno naglasili, naveo je Dukić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI