GOTOVO JE! HDZ odbacuje kapitalca i okreće novu stranicu u političkoj povijesti? Sve zbog jedne stranke…

Foto: Cropix

Iako se činilo kako će ta suradnja trajati vječno, čini se da svemu jednom dođe kraj.

Višegodišnje partnerstvo, što stvarno što prikriveno, između HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, godinama funkcionira kao najpoznatiji “love-hate” odnos. U tom paktu se oni kao ne vole, ali si međusobno drže političke većine, sređuju poslove i podupiru sve važne odluke na kraju dana.

No, kako nam kaže naš izvor blizak vrhu zagrebačkog HDZ-a, jedan od Plenkovićevih sljedećih koraka jest raskidanje upravo tog odnosa i slanja Bandića u ropotarnicu političke povijesti.

“Da je koaliciji Bandića i HDZ-a došao kraj, vidi se po zadnjem prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba gdje je uvaženo čak nekoliko oporbenih prijedloga iz opcije Možemo, političke platforme poznate upravo po kritiziranju Bandića”, navodi nam naš izvor i dodaje kako Plenković upravo time šalje zadnju poruku Bandiću da im više nije potreban na niti jednom političkom nivou.

ŽIČARA RAZDORA



“Trenutno je situacija takva da će se mandat odraditi do kraja, donosit će se samo nužne operativne odluke kako bi grad funkcionirao. Jako smo razočarani brzinom i kvalitetom provedbe nekih projekata, pogotovo žičare koja je godinama bila amandman HDZ-a. No, kada sada pogledamo kako se taj projekt provodi mi naprosto ne možemo podržati taj način rada”, jasan je naš izvor koji dodaje kako je važno da u zagrebačkom HDZ-u budu složni pred naredne izbore.

“Nema razloga niti opravdanja za ovako nerealno visoku cijenu žičare.” rekao nam je naš sugovornik iz vodstva zagrebačkog HDZ-a te još jednom ponovio kako će očito na žičari ići u novi pritisak na Bandića, uz očito potporu galopirajuće lijeve oporbe iz Možemo.

Za komentar smo pitali Kazimira Ilijaša, predsjednika Kluba gradskih zastupnika HDZ-a. On, kao što često biva u zagrebačkom HDZ-u pomalo prebacuje lopticu na druge aktere, no potvrđuje navode našeg izvora.

“Istina je da mi u Skupštini podržavamo ono što je dobro za građane, a ne podržavamo ono što nije. Ja sam zatražio financijska izvješća oko žičare da provjerimo je li to transparentno”, rekao je i napomenuo kako ipak o koaliciji i potencijalnoj suradnji uopči novih izbora odlučuje Predsjedništvo.

“Mi se godinama s nekim odlukama ne slažemo, s nekima da i tako funkcioniramo i u Skupštini. O koaliciji će odlučiti odgovorni”, rekao je Ilijaš.

U svakom slučaju, čini se kako je Plenković dao zeleno svjetlo za konačno rušenje Bandića, no ostaje za vidjeti je li moguće da će HDZ za to iskoristiti radikalnu lijevu platformu Možemo u kojoj su Tomislav Tomašević i njegovi kolege.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI