GONG o nepravilnostima: U Gospiću slikali listiće, u Zagrebu glasali sa zdravstvenom iskaznicom, opet problemi u Metkoviću i Imotskom!

Igor Kralj/PIXSELL

GONG je upozorio na nekoliko slučajeva kršenja izbornih pravila

Izborno jutro do 11 sati uglavnom je prošlo očekivano, s manjim brojem dojava dojava o nepravilnostima, priopćio je u nedjelju GONG, upozoravajući na dojave koje smatraju posebno zabrinjavajućima poput fotografiranja glasačkih listića koje može ugroziti tajnost glasanja te biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

>>> MALO SLABIJI ODAZIV: Do 11.30 sati glasalo 14,81 posto birača

GONG je izdvojio nekoliko posebno zabrinjavajućih dojava poput fotografiranja listića koje je zabilježeno u Gospiću, sumnje u nedopušteno pomaganje glasačima u Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima te netransparentnost rada pojedinih biračkih odbora koji ne dopuštaju drugim članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača u Metkoviću i Imotskome.

Navode i dojavu o onemogućavanju promatranja promatračima nezavisnog kandidata Kukavice u Imotskom te evidentiranje tko je glasao od strane promatrača neovisnoga kandidata u Pagu te glasovanje sa zdravstvenom iskaznicom u Zagrebu.

GONG upozorava voditelje domova za starije i nemoćne da ne utječu na izborni proces i slobodnu volju birača te da omoguće korisnicima domova slobodno ostvarivanje biračkoga prava.



Ponovno zabrinjava, ističu, nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Metković, Zagreb) koji i dalje predstavljaju “slabu kariku” izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore.

GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute kako bi se zaštitila i osigurala tajnost glasanja. Birački se odbori moraju strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te podsjeća da je glasovanje umjesto drugih osoba kazneno djelo.

Kandidate i stranke upozoravaju na to da je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te podsjećaju da je tanka linija između dozvoljenog i nedozvoljenog utjecaja na birače, a posebno u okolnostima vrlo neizvjesnih rezultata izbora.

“Već tradicionalno najviše se prijava odnosi na kršenje izborne šutnje od strane brojnih stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru i Zaprešiću. Sve dok je zakonom propisana, izbornu šutnju moraju poštovati svi kandidati te ih GONG poziva da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja”, ističe se u priopćenju.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila [email protected] kao i nadležnim izbornim povjerenstvima, podsjeća GONG.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI