GOLEM USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA! Inovativnom metodom uništili tumore pacijentima s metastazama

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Prvi put u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice učinjen je zahvat Ireverzibilne elektroporacije na dva pacijenta oboljela od karcinoma jetre s razvijenim metastazama. Tim su zahvatom uništeni tumori.

Pod stručnim vodstvom dr. Luke Novosela i njegovog tima, 18. listopada izvedeni su zahvati Ireverzibilne elektroporacije (IRE) metodom ablacije koja ne koristi toplinu za uništavanje tumora, već specifične električne impulse koji uzrokuju odumiranje stanica, tzv. apoptozu bez rizika za ostale zdrave okolne strukture, objavili su iz KBC-a Sestre milosrdnice.

“Glavna prednost ove metode je prirodno odumiranje tumora, putem kojeg tijelo u roku 6 mjeseci samostalno i u potpunosti razgradi tumore te zamjeni novim zdravim tkivom, zbog čega ne ostaje niti ožiljak na organima”, istaknuo je dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

U priopćenju se dodaje kako je ova metoda potencijalno rješenje za terapiju tumora i metastaza smještenih duboko u jetri, koji su nedostupni kirurgiji i ostalim metodama liječenja. Vrlo često se koristi i u terapiji tumora gušterače i prostate koji su teško dostupni klasičnim operativnim zahvatima.

Pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice nad kojima je izveden zahvat Ireverzibilne elektroporacije (IRE), već su sljedeći dan nakon zahvata odnosno 19. listopada, bez komplikacija i bolova otpušteni iz bolnice uz nužno daljnje praćenje liječenja bolesti.



“Izvedeni zahvat Ireverzibilne elektroporacije (IRE) stručnog tima KBC-a Sestre milosrdnice pratili su i kolege liječnici iz zemalja regije s ciljem edukacije i uvođenja i u njihove bolničke centre”, naglasio je dr. Vagić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI