GODINA DANA KORONE: Je li građanima DOSTA EPIDEMIJE? Evo što je pokazalo istraživanje!

Četvrtak, 25. veljače, obilježiti ćemo točno godinu dana otkako živimo s koronavirusom, točnije godinu dana otkako je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj covida.

Tim povodom je Dnevnik Nove TV objavio istraživanje koje pokazuje kako većina građana misli da će se u iduća tri mjeseca poboljšati epidemiološka situacija, njih 69 posto. Da će sve biti kao sada, smatra 19 posto ispitanika, a da će se pogoršati 7 posto. Ne zna ili odbija odgovoriti njih 5 posto.

FOTO: Dnevnik Nove Tv

Muškarci su, ako se pomno pogleda istraživanje, optimističniji. Takvi su i oni s osnovnom školom te stanovnici sjeverne Hrvatske.

Iako se većina građana i dalje pridržava svih ili većine mjera, taj postotak je u padu u odnosu na, primjerice, zadnje istraživanje. Naime, sada se svih mjera pridržava 45 posto ispitanika.

Foto: Dnevnik Nove TV

Prije dva mjeseca bilo ih je 60 posto. Većine uputa pridržava se 44 posto i to je više nego u prosincu, kada se većine mjera pridržavalo 35 posto ispitanika.Foto: Dnevnik Nove TV

Dijela uputa pridržava se 10 posto i taj broj raste u odnosu na prosinac. 1 posto ispitanika ne drži se uputa. I tu se vidi jasna podjela, žene i stariji su odgovorni, a mlađi to sve opuštenije doživljavaju.

Foto: Dnevnik Nove TV

Hrvatska je podijeljena po pitanju financija, tako 46 posto ispitanika kaže da je korona negativno utjecala na financije. Istodobno isti broj ispitanika misli da nije utjecala, a da su u koroni i profitirali, odnosno pozitivno misli njih 7 posto.

Foto: Dnevnik NOVE TV

Financijski se ugroženijom smatra skupina od 30 do 44 godine te stariji. Oni koji misle da korona nije utjecala na njihove financije zastupljeniji su među mladima, visokoobrazovanima kao i stanovnicima Slavonije i sjeverne Hrvatske.

Foto: Dnevnik Nove TV

Da je opasnost za osobno zdravlje mala i jako mala misli 43 posto ispitanika, to je rast od 10 postotnih poena u dva mjeseca, 34 posto misli kako postoji osrednja opasnost po zdravlje.

FOTO: Dnevnik Nove TV

I taj je postotak od studenog u padu. Pada broj onih koji misle da postoji velika mogućnost zaraze. Sada to misli 19 posto ispitanika. Još u prosincu takvih je bilo više od 30 posto. Ne zna, 4 posto.

FOTO: Dnevnik Nove TV

Dolaskom cjepiva i tu se mijenjaju neki trendovi. Da je osrednja opasnost za članove obitelji, misli 40 posto ispitanika. Da je mala, misli 30 posto, a kod 24 posto njih postoji strah od zaraze ukućana. Ne zna 6 posto.

FOTO: Dnevnik Nove TV

Zamjetni su trendovi pada broja onih koji misle da je velika opasnost od zaraze, a raste broj onih koji misle da je mala opasnost.

Foto: Dnevnik Nove TV

Više od polovice građana smatra kako je korona negativno utjecala na njihovo psihičko i mentalno stanje. Točnije njih 51 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

Da nema utjecaja na mentalno stanje misli 40 posto, a 8 posto ispitanika smatra da je korona pozitivno utjecala na njihovo psihičko stanje. Ne zna njih 1 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

Žene sve oko epidemije malo teže psihički podnose. Tu su i stariji te stanovnici Zagreba i Slavonije. Muškarcima korona većinom nije utjecala na psihičko stanje. Tu spadaju i ispitanici od 30 do 44 godine. I na kraju među mladom populacijom do 29 godina iznadzastupljen je postotak onih na koje je korona pozitivno utjecala.

Građanima je ponuđena mogućnost da odaberu između nekoliko opcija što će prvo učiniti. Na prvom je mjestu odlazak u kafić. To će učiniti 16 posto ispitanika.

Foto: Dnevnik Nove TV

Slijedi putovanje koje planira također 16 posto građana. 9 posto će posjetiti one koje nisu mogli vidjeti.

Foto: Dnevnik Nove TV

Proslaviti s prijateljima kraj korone planira 6 posto. Njih 4 posto želi živjeti normalno kao prije, a 3 posto ispitanika planira izgrliti osobe koje nisu mogli zbog korone.

Foto: Dnevnik Nove TV

Isto 3 posto njih će odabrati i organizirati neku zabavu. 3 posto ispitanika planira se vratiti na posao ili ga početi tražiti, a 3 posto će napraviti obiteljsku feštu, primjerice svadbu.

Foto: Dnevnik Nove TV

Njih 2 posto planira prestati nosit masku. U disko će otići 2 posto, a na misu njih 1 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

Ostale aktivnosti kao primjerice kino, kazalište, muzej ili u kupnju planira 10 posto. Ne zna njih 7 posto, a da ništa neće napraviti tvrdi 15 posto ispitanika.

Foto: Dnevnik Nove TV
Facebook Comments

Loading...
DIJELI