GLAVNI TAJNIK UN-a UPOZORIO SVIJET: ‘Potrebna nam je sva politička volja, za našu sigurnost danas i za naš opstanak sutra’

Foto: Guliver Image

Egipat od Britanije preuzima predsjedanje UN-ovim pregovorima o klimi, a bit će domaćin pregovora od 6. do 18. studenog u ljetovalištu Šarm el-Šeik na Crvenom moru.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u svom je obraćanju pozvao svijet da djeluje u prigodi sljedećeg klimatskog sastanka na vrhu (COP27) kako bi se spriječile klimatske katastrofe i spasila ljudska vrsta.

Povodom otvaranja pripremnog sastanka godišnje klimatske konferencije (COP27) koja se održava u studenom u Egiptu, Guterres je u sjedištu UN-a u New Yorku upozorio:“Ovo je pitanje života i smrti za nas, za našu sigurnost danas i za naš opstanak sutra”.

“Trećina Pakistana je bila poplavljena. Ljeto u Europi bilo je najtoplije u 500 godina. Filipini su bili pogođeni. Cijela Kuba je u mraku. A ovdje u SAD-u uragan Ian je brutalno podsjetio da nijedna zemlja, nijedna ekonomija nije pošteđena klimatske krize”, podsjetio je glavni tajnik UN-a na ovo ljeto kadu su “klimatski utjecaji diljem svijeta (bili) golemi”.

“Nepoduzimanje mjera u vezi s gubitkom i razaranjem” uzrokovanim klimatskim katastrofama “dovest će do daljnjeg gubitka povjerenja i klimatske štete”, upozorio je, pozivajući COP27 na “akciju”.



Guterres je potom zaključio: “To je moralni imperativ”.

Tijekom dva dana pripremni sastanak u Kinshasi okuplja ministre okoliša i stručnjake iz šezdesetak zemalja. Visoki dužnosnik Egipta, gdje će se u studenom održati klimatska konferencija COP27, rekao je u ponedjeljak da je dolazak potvrdilo devedesetak šefova država, objavilo je Dnevno.hr.

“Primili smo velik broj potvrda iz cijelog svijeta, mislim da je posljednji broj bio oko 90 šefova država, ali brojke i dalje pristižu. Čvrsto vjerujemo da nam je potrebna sva politička volja, zamah i smjernice koje dolaze od šefova država kako bismo pogurali proces naprijed”, rekao je Wael Aboulmagd, posebni predstavnik predsjedavajućeg COP27.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI