GLAVNI ISTRAŽITELJ PETRIN O MJESTU NESREĆE: Kreće se s pripremama za izvlačenje olupina zrakoplova

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Još uvijek traju pripreme izvlačenja olupine zrakoplova Cessne nakon nesreće.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić rekao je Hini, a prenosi Jutarnji list da je sinoć dogovoreno da će olupinu zrakoplova s mjesta pada izvući vojni helikopter te da će akciju provesti policija i vojska.

Glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin izdvojio je na mjestu nesreće dijelove zrakoplova na kojima treba obaviti istragu.

“Zrakoplov je totalno uništen, pobrinuli smo se da relativno blizu nesreće dobijemo odgovarajući prostor za pregled i analizu onih dijelova koji mogu dati tražene odgovore, te će se na njima raditi onoliko dugo koliko bude potrebno“, rekao je Petrin.

Upitan na koji se uzrok pada zrakoplova sumnja, rekao je kako je već poznato da su meteorološki uvjeti bili “jako složeni” što je predstavljalo “velik sigurnosni rizik za tako mali zrakoplov” ali se nije želio upuštati “u daljnje teze, teorije i nagađanja” dok ne bude imao argumente.Petrin je potvrdio kako je u dogovoru s policijom donijet plan da se danas, najvjerojatnije s helikopterom izmjeste i zbrinu ostaci zrakoplova.

Pročelnik HGSS-a Granić osvrnuo se na neke analize objavljene u medijima po kojima je potraga za zrakoplovom unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima trajala predugo, nazvavši to nebulozom.

“Dobili smo pohvale stručne javnosti za provedbu potrage, HGSS je sačinio svoju analizu i ocjena je da je “provedena jako dobra potraga”, a održan je sastanak i s policijom i s dvojicom ministara na terenu i zaključak je također bio “da je posao obavljen jako kvalitetno, jako dobro”, kazao je.

Srušeni zrakoplov Cessna 182 koji je nestao u nedjelju na letu iz Splita prema Njemačkoj pronađen je u ponedjeljak u mjestu Broćanac kod Rakovice a potom je potvrđeno da su pilot i svih troje putnika poginuli.

Po pisanju medija poginuli pilot je državljanin Švicarske, dvoje putnika je njemačkog državljanstva, a četvrti poginuli je Hrvat Joško Sladojević, dopredsjednik i igrač kluba Croatije Stuttgart.

Ostaci letjelice, krilo, rep i ostaci kabine uočeni su u ponedjeljak u 10,50 sati dronom iz zraka na lokaciji južno od Bročanske kose. Hrvatska kontrola zračne plovidbe je u nedjelju u 11,40 sati obavijestila Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu na visini do 2300 stopa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI