GLAVNA TAJNICA VIJEĆA EUROPE KOMENTIRALA RUSIJU: ‘Želimo pomoći Ukrajini, možemo prikupiti dokaze o ratnim zločinima da bi se u budućnosti mogli procesuirati’

Screenshot/N1

Situaciju u Ukrajini kao i to što će se događati s Rusijom koja je izbačena iz Vijeća Europe komentirala je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić za N1.

“Svi znamo taj 24. veljače kad smo se svi probudili da je ponovno rat u Europi i odmah se postavilo to pitanje. Brzo smo osudili tu agresiju i otad sva naša tijela svakodnevno rade, pozivaju Rusiju da okonča agresiju. Unatoč tome rat i dalje bijesni i jedini izlaz koji smo vidjeli bio je prvi korak – suspenzija, a brzo nakon toga su članice odlučile isključiti Rusku Federaciju iz Vijeća Europe. To je teška odluka, jedina situacija u kojoj se Vijeće Europe našlo na takvom putu, no i jedina moguća”, rekla  je Marija Pejčinović Burić.

Dodala je kako je odluka Vijeća Europe o izbacivanju Rusije bila jednoglasna.

Naglasila je kako bi svi voljeli vidjeti drugačiju Rusiju, no zasad nema naznaka da će se nešto promijeniti i da će se možda htjeti vratiti u Vijeće Europe.

“Svi bismo željeli da se ovo nije dogodilo. Preduvjet za državu koja nije članica da se uključi u Vijeće Europe, jest da se vrati tim vrijednostima, da ih potvrdi u stvarnosti i ako se to dogodi, Rusija sad nije takva država, statut je jasan za nove članice – postoji cijeli put aplikacija i odluka relevantnih tijela. Sad je prerano o tome govoriti. Svi bismo voljeli vidjeti demokratsku Rusiju koja podržava ljudska prava. Na njima je da u budućnosti odaberu put”, rekla je glavna tajnica Vijeća Europe.Govorila je o tome kako “Europska konvencija o ljudskim pravima nalaže da nakon što stranka prestane biti članicom konvencije, još šest mjeseci su moguće aplikacije”.

“Imamo autentično tumačenje suda i izvjesno je da, ako je prestalo članstvo 16. ožujka, da će se 16. rujna morati prestati koristiti prava. Odluke Europskog suda za ljudska prava su obvezujuće”, istaknula je.

Osvrnula se i na odnos s Bjelorusijom za što je rekla kako ga “praktički nema”.

“Da, to je jedna od rijetkih država koja nije članica Vijeća Europe. Bjelorusija još uvijek primjenjuje smrtnu kaznu, a ukidanje je preduvjet za članstvo. S Bjelorusijom su suspendirani odnosi u dijelu gdje su već bili na niskim granama zbog režima koji krši ljudska prava – pravo na mirno okupljanje, sloboda medija… Odnosi s Bjelorusijom su i prije bili svedeni na minimum i suradnje praktički nije bilo. Kad Bjelorusija služi kao poligon za napade na našu državu članicu, smatrali smo kao gestu da upozorimo Bjelorusiju da takvo ponašanje nije kompatibilno s državom koja može razmišljati o članstvu u Vijeću Europe. S režimom kakav je u Bjelorusiji više nema suradnje”, naglasila je Marija Pejčinović Burić.

Govorila je o tome kako Vijeće Europe može utjecati na Rusiju.

“Rusija je sad treća zemlja za Vijeće Europe. Osim apela teško da bilo što drugo možemo. No, sad želimo pomoći Ukrajini. Mi možemo prikupiti dokaze o ratnim zločinima da bi se u budućnosti mogli procesuirati. U kontaktu smo s državnim odvjetništvom Ukrajine kojima pomažemo našom ekspertizom. Vijeće Europe nije institucija koja se bavi procesuiranjem kaznenih djela niti je direktno uključena”, zaključila je glavna tajnica Vijeća Europe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI