GLAVNA EUROPSKA BANKARICA UPOZORAVA NA ‘CRNI SCENARIJ’! U Hrvatsku ubrzo stižu loše vijesti jer će zaduživanje države i građana biti skuplje

Foto: Wikimedia Commons

Nakon što je inflacija u eurozoni u rujnu narasla na rekordnih 10 posto, sve su veća očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) na sjednici u listopadu ponovno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova.

Uz ECB s dizanjem kamata će nastaviti i američki Fed koji je već u nekoliko navrata dizao kamate. Inflacija u SAD-u je počela usporavati, ali ne čini se kako će predsjednik FED-a Jerome Powell tako brzo prestati s dizanjem kamata.

S obzirom na smirivanje inflacije u SAD-u i daljnji rast u Europi, mnogi se pitaju zbog čega je ECB toliko čekao s dizanjem kamata, zbog čega je Europa sada u velikim problemima.

Usprkos rastu kamata, većina hrvatskih ekonomskih analitičara smatra kako neće doći do recesije. Ipak, s njima se ne slaže predsjednica Europske središnje banke.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde je još u rujnu upozorila i na “crni scenarij”, koji polazi od pretpostavke o potpunoj obustavi isporuka plina iz Rusije i mjera poput racioniranja potrošnje energije, a u tom slučaju eurozona bi iduće godine kliznula u recesiju, uz pad aktivnosti od 0,9 posto.



To znači i daljnje dizanje kamata i skuplje zaduživanje građana, ali i država poput Hrvatske, a s obzirom na visoki javni dug, predsjednik Vlade Andrej Plenković i novi ministar financija Marko Primorac morati će krenuti s oštrim rebalansom proračun, jer će se visoke kamate zadržati na dulje razdoblje s nama, objavilo je Dnevno.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI