GLAVAŠEVIĆ SE OGLASIO O OLUJI: ‘Ta nas stvar čini velikima kao pobjednicima, od rata nema većeg zla’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Saborski zastupnik Bojan Glavašević na Facebooku je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

“Hrvatska danas slavi Dan pobjede, Dan hrvatskih branitelja i Dan domovinske zahvalnosti, i od srca ga čestitam svim našim ljudima!

Danas obilježavamo godišnjicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, u kojoj je, na liniji bojišnice duljoj od 600 km oslobođeno preko 10000 km² okupiranog teritorija Hrvatske. “Oluja” se dogodila nakon što su svi diplomatski pokušaji zaustavljanja rata propali, uz podršku međunarodne zajednice, i njezin je legitimitet neupitan.

Važno je sjetiti se jedne važne istine

Uz slavlje pobjede, važno je sjetiti se jedne važne istine: nema većeg zla od rata. Svaki rat, pa i onaj obrambeni, iza sebe ostavlja suze, gubitke i bol. Zato je važno na današnji dan sjetiti se i civilnih žrtava rata i nevino stradalih. To ne govorim samo zato što sam i sam osjetio najgoru stranu rata, nego i zato što mislim da je suosjećanje i razumijevanje prema poraženima obaveza pobjednika. To je ono što nas u pobjedi čini velikima i humanima.



Nažalost, mnogi političari danas, pogotovo u Srbiji i Republici Srpskoj, stradanja civila u ratovima devedesetih, pa tako i u Domovinskom ratu, zloupotrebljavaju i parazitiraju na boli žrtava. S druge strane, u Hrvatskoj, vodeći politički lideri koriste ovaj dan za svoje sitne dnevno-političke čarke. To je tužno i umanjuje važnost današnjeg dana. Neke stvari su naprosto iznad dnevne politike – Dan pobjede i Dan sjećanja na Vukovar su samo dva primjera. Uvijek sam vjerovao u politiku sjećanja koja je utemeljena na povijesnoj istini, koja nikoga ne isključuje i koja pokazuje razumijevanje za sve civilne žrtve i svaki život izgubljen u vihoru rata. Samo takva politika može biti kamen temeljac mira i zalog da se povijest neće ponoviti.

Najveće dobro koje je proizašlo iz VRO “Oluja”

Važno je podsjetiti na najveće dobro koje je proizašlo iz VRO “Oluja”, o kojemu se rijetko i malo govori, a to je činjenica da je “Oluja” otvorila prostor za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i Erdutski sporazum, kojime je konačno završen rat u Hrvatskoj, bez daljnjeg krvoprolića.

Za mene kao Vukovarca, kao prognanika, kao civilnu žrtvu rata, pobjeda mirom blistavija je od one ratom.
S ponosom na hrvatske branitelje, sa sjećanjem na nevine žrtve rata, u nadi da se ni nama ni našoj djeci rat neće više nikada ponoviti, svim građankama i građanima Hrvatske još jednom želim sretan Dan pobjede, Dan hrvatskih branitelja i Dan domovinske zahvalnosti!”, napisao je Bojan Glalvašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI