GLAVAŠEVIĆ OBJAŠNJAVA DEŽULOVIĆEV TEKST: ‘Ako poštujete žrtvu Vukovara, dajte mu da bude mjesto za žive’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Bojan Glavašević čiji je otac ubijen na Ovčari osvrnuo se na kolumnu Borisa Dežulovića naslovljenu “J… vas Vukovar” od kojeg se svi ograđuju.

Glavašević nije poput većine osudio sporni naslov kolumne već nastoji prenijeti njezinu poruku. Upozorava kako je u Vukovaru pijetet postao “važniji od svakodnice” te grad mora postati mjesto za žive ljude.

Glavaševićeve Tweetove prenosimo u cijelosti:

“Ovo je, zapravo, srž problema. Ako se propisuje da je Vukovar sveto mjesto, koje svaki dan i od svakoga zahtijeva odnos koji je rezerviran za svete stvari, kako ga istovremeno možemo tretirati kao grad, mjesto svakodnevice? Svakodnevica pripada živima, a sveta mjesta mrtvima”, napisao je Glavašević uz sljedeći citat:

“Žrtva Vukovara i Škabrnje, žrtva hrvatskih branitelja i civila, zaslužuje pijetet svakog dana i svih građana naše domovine, koja je slobodna zahvaljujućoi njima koji su živote ugradili u temelje neovisne i slobodne Hrvatske.”



“Mogla je država uložiti milijarde i milijarde u Vukovar – i učinila je to, uostalom – ali simboličko balzamiranje Vukovara u ulozi žrtve, transformacija u sveto mjesto umjesto u mjesto za svakodnevicu, osigurale su da grad bude mjesto iz kojega se odlazi.

Nema tih novaca za koje će itko tko ima makar malo izbora otići živjeti u grad u kojemu je pijetet važniji od svakodnevice. Svakodnevica su: male i velike frustracije, prvi i zadnji poljupci, lakomislenost i lakomisleno postojanje. Pa i psovke, pijanstva, odlasci na pecanje.

Nitko ne želi živjeti gradu na čijem cijelom prostoru, fizičkom i simboličkom, vrijede ista pravila kao na groblju. I još su stroža: svako kršenje tih pravila rezultira optužbama za izdaju. Takvi gradovi nisu mjesta za žive ljude, oni u svakom smislu pripadaju mrtvima.

Kao poruka, Dežulovićev tekst – naslovom i sadržajem – ne govori “Žrtva Vukovara nije vrijedna” nego “Ako poštujete žrtvu Vukovara, dajte mu da bude mjesto za žive”. Poruka nije upućena svima, nego onima koji Vukovar zaključavaju u trenutku tragedije. Političarima, prije svega.

Kao poruka, Dežulovićev tekst – naslovom i sadržajem – ne govori “Žrtva Vukovara nije vrijedna” nego “Ako poštujete žrtvu Vukovara, dajte mu da bude mjesto za žive”. Poruka nije upućena svima, nego onima koji Vukovar zaključavaju u trenutku tragedije. Političarima, prije svega.

Za sam kraj, reći ću ovo: pobjeda nije kad grad koji su željeli ubiti pretvoriš u sveto mjesto, koje više ne pripada živima. To je spomenik tragediji. Pobjeda je kad ga opet pretvoriš u mjesto u koje se dolazi živjeti. Tko to ne razumije, nije razumio ni “Grad – to ste vi.””, napisao je na Twitteru.

Ovo je, zapravo, srž problema. Ako se propisuje da je Vukovar sveto mjesto, koje svaki dan i od svakoga zahtijeva odnos koji je rezerviran za svete stvari, kako ga istovremeno možemo tretirati kao grad, mjesto svakodnevice? Svakodnevica pripada živima, a sveta mjesta mrtvima. pic.twitter.com/K5mHJHr2Pg

Facebook Comments

Loading...
DIJELI