GLAVAŠEVIĆ KOMENTIRAO ODBIJANJE PRIJEDLOGA ZAKONA O POBAČAJU: ‘HDZ je formirao parlamentarnu većinu s krajnjom desnicom, a tu se razotkrio Most’

Screenshot/N1

U nekoliko proteklih dana jedna od najvažnijih tema u Hrvatskoj bio je SDP-ov prijedlog zakona o pobačaju koji nije prošao na glasanju u Hrvatskom saboru. Zastupnik Zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević za N1 je govorio o pravu žena na prekid trudnoće.

Napomenuo je kako HDZ za taj zakon nije imao svoju parlamentarnu većinu nego ju je formirao s krajnjom desnicom.

“Pritom se Most tu razotkrio kao krajnja desnica. Jandroković je između zalogaja kobasice rekao da je to tema koja dijeli društvo, ali istraživanje iz 2020. gdje 81 posto građanki i građana podržava pravo na izbor jasno pokazuje da ta tema ne dijeli društvo, nego društvo ogromnom većinom smatra da bi žena trebala imati slobodu odlučivanja. To je tema koja dijeli HDZ. To je i Branko Bačić rekao u tijeku rasprave, ne znam je li mu se omaknulo”, rekao je Glavašević.

Govorio je i o dostupnosti pobačaja ženama u Hrvatskoj te naglasio da ako je netko “šokiran kakva je situacija u gradovima, samo treba zamisliti kako je tek ženama koje žive u manjim sredinama”.

“Nitko nema problem s pravom na priziv savjesti, ali mora se osigurati da prekid trudnoće bude dostupan u svakom centru”, istaknuo je Glavašević.



Osvrnuo se i na dvojbu je li pobačaj zdravstveno ili političko pitanje.

“U većem dijelu Europe i Europske unije je to isključivo zdravstveno pitanje, ali u Hrvatskoj zato što HDZ nema konsenzus i imamo pritiske iz crkvenih krugova, imamo situaciju da velika većina građana smatra to zdravstvenim pitanjima, a jedna mala grupacija političkih predstavnika to uporno odbija napraviti”, zaključio je Glavašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI