GLASOVAC TRAŽI SANKCIONIRANJE ZASTUPNIKA ZBOG SEKSISTIČKIH ISPADA: ‘Neprihvatljivi su divljački ispadi Prkačina i Zekanovića na pojedine saborske kolegice’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Kako bi se raspravili i sankcionirali recentni seksistički ispadi pojedinih zastupnika prema kolegicama u Hrvatskom saboru, potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac iz SDP-a zatražila je u četvrtak od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da sazove hitnu sjednicu Predsjedništva, objavio je HRT.

Ona je u dopisu napisala da je riječ o neprihvatljivim konkretnim recentnim istupima zastupnika Domovinskog pokreta Ante Prkačina i nezavisnog Hrvoja Zekanovića.

“U svojim istupima su divljački verbalno napali zastupnice Zeleno-lijevog bloka Uršu Raukar Gamulin i Sandru Benčić te gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček. Oba verbalna napada bila su izrazito obilježena seksističkim pristupom i uvredama čija je osnova bila upravo u rodnoj pripadnosti gospođa Raukar Gamulin, Benčić i Ikić Baniček”, istaknula je Glasovac.

Glasovac smatra kako je reakcija predsjedavajućih plenarnom sjednicom bila mlaka, neprimjerena i duboko pogrešna jer su HDZ-ovi potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Ante Sanader dopustili da se takav govor nastavi.

Izrečena opomena bila je upućena Prkačinu i Zekanoviću, ali i žrtvama njihovih brutalnih ispada.“Predlažem da se na sjednici Predsjedništva striktno i nedvosmisleno utvrdi da se u ovakvim situacijama primjenjuje članak 240. stavak 4. Poslovnika Hrvatskoga sabora koji glasi: Opomena s oduzimanjem riječi izreći će se zastupniku i kada poziva na nasilje ili mržnju, odnosno kada vrijeđa hrvatski narod, vjerske, nacionalne i druge zajednice, spolne, rodne i druge skupine te strane države i međunarodne organizacije i njihove predstavnike”, naglasila je Glasovac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI