GLASNOGOVORNIK VLADE O OSTAVCI MINISTRA MARIĆA: Milić: ‘Marić nije rekao premijeru kuda ide, pred kolegama je imao emotivno izlaganje i sam je rekao da mu je teško’

Screenshot/N1

Glasnogovornik Vlade Marko Milić za N1 prokomentirao je ostavku ministra financija Zdravka Marića.

Podsjetimo, Marić je podnio ostavku na mjesto ministra financija nakon što je tu dužnost obnašao šest godina.

O razlozima Marićevog iznenadnog odlaska, javnost zasad samo nagađa, a očekuje se da će više biti poznato nakon sastanka u Vladi koji upravo traje.

“Točno je da ministar Marić odlazi iz Vlade. O tome je obavijestio premijera Plenkovića prije nekoliko tjedana i oni su o tome razgovarali. Pred kolegama u Vladi je imao jedno emotivno izlaganje i sam je rekao da mu je ovo teška odluka. U okolnostima u kojima jesmo, Vlada je živo, dinamično tijelo i morat će raditi i dalje. Zahvalni smo na svemu što je ministar napravio u proteklih šest godina. U tom kontekstu premijer nije oklijevao i vrlo brzo je pronašao zamjenu, a to je Marko Primorac”, rekao je Milić.

Dodao je kako je Primorac “poruka stabilnosti i kontinuiteta”.



Ministar Marić ići će u Bruxelles i s time će završiti svoj posao u Vladi.

“Moja poruka bi bila svima da malo spustimo loptu, nemojmo stvarati paniku i kaos jer to nije dobro. Stvaranje kaosa je nešto što ova Vlada nikada nije radila”, istaknuo je Milić o tome zašto je Marić dao ostavku.

Na upit je li Marić rekao Plenkoviću kuda odlazi, Milić je rekao kako “nije premijeru rekao kuda ide”.

“On će o svojim razlozima više reći novinarima u četvrtak. Zdravka poštujemo, ali Vlada mora ići dalje. Vlada će učiniti sve da zaštiti građane. Jesen će biti neizvjesna. No, to će opet neki iskoristiti kako bi napravili kaos. Vidim da oporba zaziva prijevremene izbore. Pa oni se moraju moliti Bogu da se ne ide na izbore s obzirom u kakvom su stanju”, naglasio je glasnogovornik Vlade.

Govorio je i o gubitku arbitraže u Washingtonu.

“Nismo mi tu vijest plasirali, to je izašlo u medijima. Ta vijest za arbitražu nije baš cjelovito prenesena. Što se tiče arbitražnog pravorijeka, on je odbio velik dio MOL-ovih zahtjeva, inače bi morali platiti odštetu od više od milijardu dolara. Ovako je dio odštetnog zakona oko 184 milijuna dolara plus zatezne kamate”, rekao je Milić.

Dodao je da je to “kostur koji je Vlada naslijedila od svojih prethodnika, ali da obrazloženje ima više od 200 stranica i da ga se mora dobro proučiti”.

“Prema preliminarnim izračunima to prelazi 200 milijuna dolara, ali nije ni blizu iznosa koji se provlačio u javnosti, ni 20 posto toga”, istaknuo je.

Zbog ove arbitraže, pao je i Tomislav Karamarko, a Milić je naglasio kako on nije otišao zbog toga ni zbog INA-e nego jer nije uspio presložiti Vladu nakon što se s Mostom razišao oko arbitraže.

“Ići u nagodbu u tako sivim okolnostima je dvojbeno. Mi nemamo jamstava da MOL ne bi tražio 400, 500 milijuna, mi nemamo jamstva da bi nam nagodba bila povoljnija od pravorijeka”, rekao je glasnogovornik.

Na kraju je u vezi isplate odštete naglasio kako “to neće biti velik udarac za proračun jer para ima”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI