Glas poduzetnika: S otpisima poreza i doprinosa treba nastaviti najmanje do rujna

Screenshot N1

Udruga Glas poduzetnika smatra da bi se s otpisima poreza na dohodak i doprinosa trebalo nastaviti najmanje do rujna, upozoravajući da se praktički na dnevnoj razini mijenjaju pravila i koncepti, što ne doprinosi pokušajima stabilizacije poslovanja.

“Smatramo da bi se s otpisima poreza na dohodak i doprinosa trebalo nastaviti minimalno do rujna, a pogotovo s obzirom da se radi o isključivo najugroženijim tvrtkama unutar sektora turizma, ugostiteljstva, transporta i sl.”, rekao je u kratkoj izjavi za Hinu predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

“Vidimo da se pravila i koncepti mijenjaju praktički na dnevnoj razini, pa onda uz neizvjesnost uzrokovanu pandemijom i dvomjesečnim zatvaranjem poslovanja, imamo i konstantno mijenjanje koncepta, što svakako nije dobro za ikakav bar pokušaj stabilizacije ili prilagodbe poslovanja”, smatra Bujas. Podsjeća, naime, da su otpisi prvotno bili planirani za 3+3 mjeseca.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić gostujući na Večernji TV-u izjavio je da je nešto više od 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo odgodu ili otpis plaćanja poreza, što ukupno doseže iznos od 5,3 milijarde kuna, kazavši da su se te mjere odnosile na travanj, svibanj i lipanj te se više neće produljivati.

“Proračun je bio u funkciji zaštite radnih mjesta i likvidnosti gospodarstva, a sad treba isplatiti mirovine, financirati zdravstvo…”, izjavio je Marić, ističući da su 20. lipnja završile mjere vezane za otpis poreznih davanja.



“Do 20. lipnja trajala je ta mjera. S ponedjeljkom 20. srpnja porezni su obveznici bili u obvezi podnijeti PDV obrasce, što je bilo planirano. Nešto više od 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo je odgodu, ovisno o kriterijima, potpuni, djelomični otpis ili obročnu otplatu s obzirom na pad prihoda. Ukupni je zahtjev do sada 5,3 milijarde kuna”, apostrofirao je Marić.

Podsjetio je da u kategoriju za otpis poreza ulaze oni kojima je pad prihoda veći od 50 posto te da se to ne odnosi na PDV, trošarine i carine, nego na izravne poreze, dohotke i dobiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI