GENERALI IZ BIH ODUŠEVLJENI HRVATSKIM PREDSJEDNIKOM ’Koji fajter, obećao je i ispunio’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Na obilježavanju 25. godišnjice Oluje, predsjednik Zoran Milanović odlikovat će četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske. Tako se odličja biti uručena zapovjednicima Prve gardijske brigade Bruni Bušiću, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću te zapovjedniku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću.

Odluka o dodjeli odličja odlična je vijest za generala Ljubu Ćesića Rojsa koji ističe kako je dopis o dodjeli odličja prije godinu dana upućen u Ured predsjednika, javlja Večernji list.

“Moje je srce veliko. U ime Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac je kao predsjednik taj dopis uputio prije točno godinu dana. Postrojbe HVO-a će sada biti ravnopravne kao što su bile u Oluji. Tako sam sretan kao da su mi se vratili Franjo i Gojko. Ponosan sam jer je tu 12.000 pripadnika HVO-a i Specijalne policije HR Herceg-Bosne”, rekao je.

“Gardijske brigade HVO-a sudjelovale su kao okosnica glavnih snaga u oslobodilačkim operacijama Republike Hrvatske na području jugozapadne Bosne. HVO je vezivao velik dio srpskih snaga na sebe što je olakšalo prodor Hrvatske vojske u Oluji”, dodaje.

Uz to, tvrdi Hrvatske su snage slomile srpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, a bile su presudne i za okončanje rata te sprječavanje novoga genocida.



“Hrvatske snage su praktično završile misiju UN-a i deblokirale zaštićenu zonu Bihaća. Ono što se dogodilo Srebrenici i Žepi zajedničkom misijom hrvatskih snaga spriječeno je u Bihaću”, zaključuje.

Naposljetku, rekao je, predsjednik Milanović bez oklijevanja je prihvatio inicijativu o dodjeli odličja.

“Moram vam priznati da nisam imao ugodniji razgovor. Predsjednik Milanović, koji je fajter, oduševio me. Obećao je da će se uloga HVO-a vrednovati i ispunio obećanje”, ističe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI