Generali Gotovina, Đanak i Ademi komentirali odlikovanja: Nikada nije kasno učiniti dobro i pravedno

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je navečer priredio prijem na Kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnice Oluje i uručio odlikovanja zaslužnim generalima Hrvatske vojske i gardijskim brigadama HVO-a.

General Ante Gotovina je i nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi odgovarao na pitanja novinara.

Na ono o mogućem zviždanju predsjedniku Zoranu Milanoviću na tvrđavi general Ante Gotovina odgovara: “Ne znam otkud vam to. Predsjednik je institucija, obavlja svoje zadaće, tako definira Ustav.

Njegova odluka o odlikovanjima je odlična odluka i stavlja stvari na svoje mjesto.”

Na pitanje je li prema HVO-u danas ispravljena nepravda kaže da su oni uvijek HVO doživljavali kao jednake sebi i to se pokazalo u ratu.



Oko odlaska Tome Medveda u Grubore kaže: “Zašto ne, nevina žrtva nema narodnost, vjerpoispovijest i boju kože.” Na pitanje naše reporterke kada je on doznao za Grubore kaže da to nije njegov posao nego posao onih koji se time bave, a to je MUP i krim služba.

Na pitanje oko iskoraka prema pomirenju odgovara da nikada nije kasno dobro napraviti.

Đanak odlikovan nakon 25 godina

General Luka Đanak zadovoljan je što je poslije toliko godina dobio priznanje. Zapovijedao je u operaciji Bljesak za koju kaže da im je najzahtjevnije bilo probiti i izaći u Okučane. Imao je sreću da njegove postrojbe uđu prve u Okučane.

U Oluji je bio na području Hrvatske Kostajnice gdje su prvi izbili na rijeku Savu i granicu.

“Učestvovali smo u Oluji, dali doprinos i zajedno oslobodili Hrvatsku.”

On je odlikovan tek nakon 25 godina. Na pitanje misli li da to ima veze što je general koji je u Hrvatsku vojsku ušao kao general JNA kaže: “Nikada nije kasno. Bilo mi je malo žao kada u prvoj varijanti nije me bilo, a sada kada sam dobio razmišljam je li možda netko zaslužio prije mene.

Ja sam zadovoljan. Bio sam malo pogođen, prošlo je 25 godina, onda su odlikovanja izgubila značaj kada sam vidio da ima general Zagorac, a nema dana rata, a mene nema nigdje. Sada sam zadovoljan”, rekao je.

Ademi: Sretan sam jer je oslobođenje Knina moja originalna ideja

General Rahim Ademi o odličju nakon 25 godina našoj reporterki rekao je da je veoma sretan jer se zaokružilo jedno pitanje njegovog sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Misli da je zaslužio i prije odlikovanje, ali da nikada nije kasno.

“Sretan sam jer je oslobođenje Knina moja originalna ideja.”

Misli da odličje nije dobio ranije jer dok je bio rat bio je potreban kao strateg i operativac, a poslije rata nije bio potreban pa su dali više značaja drugima.

“Osjećao sam jednu prazninu u sebe zbog čega nisam dobio. Dobio je Markač odličje koji je lažno svjedočio u moj proces pred zagrebačkim sudom, to je krivično djelo, to me bilo najviše bolilo kada je on dobio to odličje”, rekao je, prenosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI