General Miljavac o vojnom roku: ‘Svijet se mijenja i moramo biti spremni’

Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Miljavac pretpostavlja da bi se na obuku pozvalo između 22 000 i 26 000 mladića, ovisno o kapacitetima

Gostujući u programu N1 televizije, predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac podržao je uvođenje vojne obuke u Hrvatskoj.

“Mi smo nekoliko puta na Generalskom zboru razmatrali da bismo trebali krenuti s nekom obukom. Vidite da imamo prazninu od 10 godina da nismo nikoga educirali u vojnom smislu. Vidite situaciju u našem okolišu, a i šire. Nije tu samo vojna ugroza, nego i elementarne nepogode. Kada vojska krene, vrlo brzo riješi situaciju jer je je to organizirana sila”, kazao je Miljavac.

“Kada bi mladići prošli tu obuku, vidjeli bi što to znači, jedna organizacija, jedina sila. Svijet se mijenja i moramo biti spremni. To cijene i druge neke zemlje, poput Austrije i Švicarske. I Finska je uvela vojni rok. Podiže se vojni potencijal. Razmišlja se da se to ne zove klasični vojni rok, nego obuka. Ako se to dobro organizira i ako se osmisli dobar program, može se puno naučiti. Još ako je ljeto, to manje košta”, istaknuo je dodao da se mora razmisliti o kriteriju prigovora savjesti kojim se opravdava nečije izbivanje s vojne obuke.

“Treba razmisliti o kriterijima prigovora savjesti. Prigovor savjesti može imati netko iz vjerskih razloga, zbog bolesti ili ako je u nekoj organizaciji koja strašno proklamira pacifizam. Nitko ne želi rat. Ali ‘ja ne mogu gledati pušku’ i onda ne ide u vojsku, to više ne može. Kada bi vidio o čemu se radi, možda bi netko zavolio i htio ići dalje”, rekao je general koji je prokomentirao i da je danas vojska ostavljena bez brojne infrastrukture jer su vlasti darovale objekte lokalnim samoupravama.

Miljavac pretpostavlja da bi se na obuku pozvalo između 22 000 i 26 000 mladića, ovisno o kapacitetima. I pretpostavlja kako bi to stajalo između 300 i 400 milijuna kuna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI