GENERAL LUCIĆ KOMENTIRAO SLUČAJ PERKOVIĆ I MUSTAČ: ‘Mislim da bi generali trebali vrlo otvoreno progovoriti, a ne skrivati se iza toga netko je rekao, netko je predložio’

Screenshot/N1

General Josip Lucić za N1 komentirao je zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača.

Rekao je kako on nije među generalima koji su potpisali zahtjev za pomilovanjem, niti bi tako nešto ikada potpisao. Dodao je kako se tom inicijativom stvara “zaglušujuća tutnjava gdje se u drugi plan stavlja nastanak države, a glorificira se uloga Perkovića i Mustača”.

Lucić se ne slaže da su “tolike njihove zasluge”.

“Za Hrvatsku je najviše zaslužan hrvatski narod koji je tijekom povijesti stvorio ogroman bijes prema jugoslavenskoj državi i nepravdama koje su provodile zlokobne organizacije poput UDBA-e, a na čijem čelu su bili Josip Perković i Mustač. To otvarati danas, a posebno od strane hrvatskih generala je vrlo loše jer svjedoci smo otvaranja dubokih podjela od Drugog svjetskog rata, razdoblja Jugoslavije i potpunog preskakanja Domovinskog rata i nastanka države.

Vrlo je loše to što su potpisali. To je u potpunosti nadležnost predsjednika Republike, on je taj koji dodjeljuje milost pomilovanja i on odlučuje hoće li to učiniti ili ne. U ovom slučaju svaki general koji je potpisao taj zahtjev trebao bi objasniti zašto je to učinio i zašto su potaknuli ovu silinu podjela gdje smo nasuprot toga 30 godina pokušavali se izdignuti iznad nesreće Drugog svjetskog rata i gorčine koje je osjećalo hrvatsko iseljeništvo i terora UDBA-e kojeg su trpjeli”, istaknuo je Lucić.



Dodao je kako se on “ne slaže da je tako značajna uloga Perkovića i Mustača u nastanku ove države”.

“Ovu državu je stvorio hrvatski narod i svi su uskočili u posljednji vagon nastanka ove države kada su vidjeli da se Jugoslavija raspada i da Hrvatska nastaje. Čak i mnogi koji su ovo potpisali zakasnili su i godinu dana kasnije se pridružili Hrvatskoj vojsci”, naglasio je.

Osvrnuo se i na ulogu Zorana Milanovića u cijeloj priči.

“Ova inicijativa generala aposlutno skida odgovornost predsjednika Republike i on će se pozvati na te potpise. Nasuprot tih 5,6 generala postoji ogroman broj zapovjednika svih razina u Hrvatskoj vojsci koji su činili sve da se postigne jednistvo Hrvatske vojske i da se odvojimo od Jugoslavije. To je apsolutno skidanje odgovornosti s Milanovića”, rekao je Lucić.

Rekao je i kako se generalizira, ali da on želi da ga se svrstava u društvo generala koji su potpisali za pomilovanje. Dodaje i kako Gotovina sam svoj potpis treba objasniti jer on “duboko traumatizira ogroman broj pripadnika HV-a te obitelji onih koji su stradali zbog UDBA-e”.

Rekao je i kako ispada da se ne zna tko je pokrenuo inicijativu.

“Mislim da bi generali trebali vrlo otvoreno progovoriti, a ne skrivati se iza toga netko je rekao, netko je predložio. Neka se svatko od generala deklarira. Ja se slažem da je potrebno humano promatrati to s pozicije Perkovića i Mustača kao starijih osoba, ali se ne može zanemariti žrtvu svih pobijenih Hrvata u emigraciji. Neću reći da su zaslužni za to, ali pouzdano nisu ni nedužni. Ovo izaziva podjele mnogo veće nego što se to medijski prikazuje. Mislim da bi bilo u redu da se začetnik ideje imenom i prezimenom predstavi i kaže da je začetnik”, zaključio je Lucić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI