GDJE SMO PO STANDARDU U ODNOSU NA OSTALE ZEMLJE EU? Sever: ‘Zemlja je siromašna što je veći udio potrošnje na hranu, a mi smo na 27 posto’

ilustracija

Cijene su u Hrvatskoj sve veće, inflacija divlja i ne zna se kakva nas budućnost očekuje.

Tešku gospodarsku situaciju komentirao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, piše Večernji list.

“Zemlja je siromašna što je veći udio potrošnje na hranu, a mi smo na 27 posto. Uračunamo li stan i režije dolazimo do toga da dijelu građana čak 80 posto plaće ode na stan i hranu”, rekao je Sever.

No, usporedimo li troškove života u Hrvatskoj s onima u ostalim zemljama Europske unije dolazimo do zanimljivih podataka.

Prema Eurostatu, kod nas su 13 posto jeftinija alkoholna pića i duhan, odjeća i obuća osam posto, namještaj plaćamo 19,3 posto manje od prosječnog Europljanina, automobile 6,9 posto, javni prijevoz 13,1 posto, a restorane i hotele 19,9 posto. U kazalište ili na rekreaciju odlazimo po 21,4 posto nižim cijenama od prosječne u EU, i hrana nam je 5,9 posto jeftinija, a stan i režije čak 56,7 posto.



To bi izgledalo sjajno kada bismo imali plaće kao što imaju prosječni građani u ostalim zemljama EU-a. Prosječnom Hrvatu je neto plaća oko 900 eura, dok prosječni stanovnik EU zarađuje 47 posto više odnosno 1916 eura.

Uzmemo li za primjer nekoliko artikala iz, kod nas, “jeftinijih” kategorija, dolazimo do računice da, primjerice, jedan Zagrepčanin za litru ulja mora izdvojiti 19 kuna, za majicu 70, a za pivo u kafiću 18 kuna. U isto vrijeme Europljanin ulje plaća 20,14 kuna, majicu 75, a konobaru platiti mora, ne ostavi li napojnicu, 20 kuna i 50 lipa. Razlike su to između kune i pet, dok je razlika u plaćama naših Zagrepčanina i Europljanina gotovo 7600 kuna.

“U usporedbama, i na to stalno upozoravamo, trebala bi se gledati medijalna, ne prosječna plaća jer ona je strašno varljiva”, rekao je Sever.

Dodao je kako je još jedna stvar ključna, a to su zadnji podaci za inflaciju prema kojima je vidljivo da je rast cijena hrane u Hrvatskoj veći i brži nego u ostatku EU.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI