GDJE JE ZAPELO U REKONSTRUKCIJI VLADE? Evo tko će koga zamijeniti na ministarskim foteljama

Foto:Twitter

U posljednje vrijeme rekonstrukcija Vlade je nezaobilazna tema. Javnost je neslužbeno doznala imena dvojice ministara i potpredsjedniku koji odlaze, piše Večernji list.

Radi se o Josipu Aladroviću, Tomislavu Ćoriću i Borisu Miloševiću, budući da su neki od njih pod istragama USKOK-a. No, o tome odlučuje premijer Andrej Plenković, koji se posljednjih tjedan dana zatvorio s tri-četiri najbliža suradnika.

“Zaoštravanje odnosa s “drugim brdom” potaknulo je premijera da zbije redove i sad su veće šanse da opseg rekonstrukcije bude manji, ali sve ovisi o premijeru, koji do kraja ovog tjedna sigurno neće donijeti odluku o tome. A kad će izići s imenima, ovisi o njegovoj procjeni i razvoju situacije. U svakom slučaju, neće popustiti drugom brdu”, kazao je jedan od premijerovih suradnika, aludirajući pritom na Milanovića.

Prema posljednjim poznatim informacijama, a mogu se čuti iz redova HDZ-a i od njegovih koalicijskih partnera, mjesto Tomislava Ćorića, koji je već dobio ponudu za posao viceguvernera HNB-a, trebao bi zauzeti Davor Filipović, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i HDZ-ov gradonačelnički kandidat na prošlim lokalnim izborima, koji to pak nije želio potvrditi. A umjesto Aladrovića u igri su imena državnih tajnika u Ministarstvu rada Margarete Mađerić i Dragana Jelića, te Majde Burić koja je bila na istom mjestu. Spominje se i ime još jedne državne tajnice, one Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić, a traži se za tu poziciju i neki “HDZ-ov mladac s terena”. Što se tiče novog potpredsjednika Vlade, njega će predložiti SDSS, a o imenima se, kaže predsjednik te stranke Milorad Pupovac, razgovaralo, no još nije donesena odluka.

“Mislim da je šteta da potpredsjednik Milošević napusti Vladu, ali propisi i norme su takvi da je to teško spriječiti. Mislim da je dobro za njega da dobije priliku da kaže što je točno radio i da teret skine s vrata. Borba za njegovo mjesto bit će utrka između rekonstrukcije i tijeka istrage. No ne želimo da bude teret Vladi”, rekao je Pupovac.



Od ostalih ministara s čijim se ostavkama kalkuliralo, sigurno je, a to je i sama potvrdila, da ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak ostaje. Zasad su sigurni i ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. A ministar obrane Mario Banožić, koji je bio jedno vrijeme glavni razlog prepirke Plenkovića i Milanovića, najnovijim je razvojem događaja profitirao jer ga se premijer, koji u jednom trenutku nije bio siguran u njegovu poziciju, sada, kažu u HDZ-u, sigurno neće odreći, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI