‘GDJE JE NESTAO NAŠ NOVAC?’ Brodosplit i DIV grupa Tomislava Debeljaka dužni kao Grčka! Mali kooperanti plešu na rubu propasti: ‘Zabili su nam nož u leđa’

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Trgovački sud u Zagrebu još je u travnju zaprimio prijedlog za otvaranje predstečaja DIV grupe u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja. Račun DIV grupe blokiran je sredinom travnja, a kao razloga iz te su kompanije naveli financijsku pomoć Brodosplitu zbog problema refinanciranja kredita ruskog VTB-a te potezima dobavljača nakon objave tih problema.

U međuvremenu, prošlo je devet dana otkako je u splitskom brodogradilištu Brodosplit, opterećenom velikim poslovnim poteškoćama, potpuno obustavljena proizvodnja na svim navozima i u svim halama. Radnici koji su mjesecima bili bez plaća, napustili su svoja radna mjesta i jednom zauvijek napustili škver koji je ove godine trebao proslaviti 100. rođendan.

Potraživanja prema DIV-u su velika, a dok će velike tvrtke poput HEP-a koje od DIV grupe potražuju 5.080.734,72 kuna (od čega im oni osporavaju 4.080.734,72 kuna) i HBOR-a koji potražuje 126.240.544,08 kuna (od čega im DIV osporava 36.001.844,72 kuna) vjerojatno biti namireni, to se isto ne može reći i iz mnoge male tvrtke čija egzistencija ovisi upravo o ovim potraživanjima.

Iz malih tvrtki progovorili o agoniji

Kontaktirali smo ih na desetine i iako većina nije htjela javno pričati i problemima s tvrtkom u vlasništvu Tomislava Debeljaka, neki su skupili hrabrosti i rekli ono što ih muči. A za neke, neizvršavanje obveza od strane DIV grupe znači otkaze i ključ u bravu.



Jedan od njih je Nebojša Aleksić, vlasnik tvrtke Geodezija Aleksić d.o.o. iz Zagreba koji je za DIV grupu radio na rekonstrukciji pruge Dugo Selo – Križevci. Naime, jedan od izvođača radova na ovom projektu vrijednom oko milijardu i pol kuna koji se većim dijelom financira europskim novcem, bila je i Debeljakova tvrtka koja je za poslove na gradilištu angažirala Aleksićevu tvrtku.

Trebali su usluge geodeta. Naime, Geodezija Aleksić posluje od 2013. godine, a pruža geodetske usluge i geodetske izmjere u cestogradnji i niskogradnji. Nakon obavljenog posla, DIV grupa mu je ostala dužna 311.742,64 kune. Oni taj dug osporavaju u potpunosti, navodeći kako vjerovnik nije dostavio zapisnike o izvršenim radovima ni podloge, što Aleksić oštro opovrgava.

“Oni opovrgavaju zadnja dva računa za veljaču i ožujak, tvrde da ja nisam bio na gradilištu, iako sam stalno dolazio na gradilište po pozivu inženjera gradilišta. Imamo i narudžbenicu za svaki mjesec”, objašnjava Aleksić.

“A to da nema zapisnika, imaju nadzornog inženjera na gradilištu koji ima sve papire, pa neka s njime to sređuju”, kaže.

‘Gdje su ti novci nestali?’

Aleksić objašnjava kako su mu iz DIV grupe ostalih šest mjeseci platili samo jedan račun.

“Oni su u prosincu dobili nešto više od 19 milijuna kuna od kojih je kooperantima trebalo otići 4,5 milijuna kuna. Gdje su ti novci nestali, ja ne znam, ali nema ih. Kako je ta pruga većim dijelom financirana od EU sredstava, bit će zanimljivo vidjeti što je s njima”, objašnjava.

Geodezija Aleksić d.o.o. iz Zagreba mala je obiteljska tvrtka u kojoj je bilo dvoje zaposlenih, ali zbog velikog duga Brodosplita, Aleksić je nakon devet godina bio prisiljen dati otkaz drugom zaposleniku i sad radi sam.

“Ovim neispunjavanjem obveza su nam zabili nož u leđa i pitanje je hoćemo li i mi morati staviti ključ u bravu. Kad smo potpisali ugovor s njima, mislio sam da smo sigurni dvije godine. Uložili smo velik novac da bi na kraju, dobili ništa”, objašnjava.

‘Kap je prelila čašu’

Zbog velikog duga Aleksić ne zna kako će platiti račun Poreznoj upravi.

“Da smo pravna država to bi se jako brzo riješilo, ovako se ne nadam ničemu lijepom. Država nam je već toliko puta pokazala da joj nije stalo da malih poduzeća, već samo do velikih kapitalista, a i ti veliki su veliki izgleda samo kad treba krasti novce”, zaključuje Aleksić.

Aleksić nije jedini. Na popisu onih koji traže svoj novac, a DIV grupa opovrgava njihovo dugovanje je i tvrtka za prijevoz i trgovinu iz Bilica kraj Splita Debitum d.o.o. Ovoj tvrtki koja broji oko 15-ak zaposlenih DIV grupa je ostala dužna 97.052,79 kuna.

Voditeljica transporta Ina Bulent objašnjava kako je angažiran odvjetnički ured preko kojega traže svoja potraživanja.

“Prošlo je već godinu dana otkako pokušavamo utjerati svoj dug, ali ništa od toga. Ovo je samo još jedna kap koja je prelila čašu jer uz potraživanja prema DIV tvrtki imamo i još neka”, govori Bulent.

“Svako neplaćeno potraživanje nam stvara velike probleme, pa tako i ovo. Nećemo propasti zbog ovog potraživanja, ali radnicima treba platiti plaće, treba platiti naše račune, a ovako nas firme poput DIV grupe samo žele utopiti zajedno sa sobom”, kaže voditeljica transporta koja se još uvijek nada da će barem dio svojih potraživanja uspjeti namiriti.

“Bolje biti ranjen nego mrtav, a ovo je upravo to”, kaže.

Mali kooperanti ostali kratkih rukava

Select d.o.o. tvrtka je iz Virovitice koja se bavi proizvodnjom namještaja, a kojoj je DIV grupa ostala dužna 5.202.377,35 kuna. Njezin direktor Hrvoje Vampovac kaže kako su za DIV grupu opremali brod koji je otišao kod investitora, ali oni su poput mnogih drugih kooperanata ostali kratkih rukava.

“Odmah na početku vidjelo se kako će biti problema. Bili smo zaduženi za finalno opremanje broda, ali stalno je bilo problema s nabavom i plaćanjima, vidjelo se kako nešto ne štima. Iako nam nisu plaćali, rekli smo kako ćemo završiti posao, ipak je to hrvatska tvrtka i vidite kako je to ispalo. Ovo je bilo prvi i zadnji put da smo poslovali s njima”, objašnjava Vampovac.

“Sada smo na dugom popisu dužnika kojima DIV grupa osporava dugovanja, iako imamo svu dokumentaciju u kojoj se jasno koliko su nam i što su nam dužni. Ne nadamo se nešto previše, popis je dug, a na njemu je i puno naših kolega koji su prošli i gore od nas. Otkaza zbog ovoga neće biti, ali znamo drugih koji nisu tako dobro prošli poput nas”, kaže.

Select d.o.o. je do otvaranja predstečaja bio na sudu, ali sada je sve palo u vodu kada je otvoren postupak.

“Mi smo daleko na listi i dok se dođe do nas, više neće ničega biti. Dok smo radili za njih, platili su nam neku akontaciju, ali daleko je to od ovih pet milijuna koje su nam dužni. Ne bih ništa govorio protiv gospodina Debeljaka, ali razumjet ćete da nisam njegov najveći fan”, zaključuje Vampovac.

U međuvremenu, od DIV grupe novac potražuje i sam Tomislav Debeljak i to 295.917.624,20 kuna. Dug mu nitko ne osporava. Nešto manje traži njegova sestra Vedrana, ‘samo’ 103.085,94 kuna. Ni njezina potraživanja nitko ne opovrgava. Na redu je Trgovački sud u Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI