GDJE I KAKO ŽIVE PLENKOVIĆEVI MINISTRI? Jedan od njih dobio je stan od svega 66,75 kvadrata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U jeku svađe predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića, javnost je zaokupilo i navodno sporno stambeno zbrinjavanje ministra.

Kao državni dužnosnik prve skupine, ministar obrane prema Uredbi o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina ima pravo na stan veći od 60 četvornih metara. I po deset dodatnih kvadrata za svakog člana obitelji koji s njim živi u tom stanu.

Slobodna Dalmacija istražila je kakvi su stanovi dodijeljeni ostalim Banožićevim kolegama. Ministrima koji, kao i on, nemaju prebivalište u Zagrebu. I koji, slijedom one iste Uredbe, ostvaruju pravo na stan za službene potrebe.

Vrlo je znakovit pritom primjer ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja je na funkciju u Vladi došla iz doline Neretve 2016. godine, obnašajući prvo dužnost pomoćnice ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja, a potom i državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede.

“U skladu s odredbom čl. 12., čl. 14. i čl. 15. Uredbe o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba dužnosnici Mariji Vučković je 2016. godine dodijeljen stan u Zagrebu od 29 kvadrata koji je koristila do 1. siječnja 2017. godine.



Od 1. siječnja 2017. godine, a obzirom na prelazak peteročlane obitelji u Zagreb, dodijeljen joj je na korištenje uz plaćanje sukladno Uredbi stan od 92,64 kvadratnih metara. Prilikom preuzimanja dužnosti ministrice Vučković nije mijenjala stan te u njemu i danas boravi s obitelji”, poručili su iz Ministarstvu poljoprivrede.

U praksi to znači da je Marija Vučković koristila manji stan, gotovo pa garsonjeru, da bi tek po preseljenju čitave obitelji u Zagreb dobila na korištenje veći broj kvadrata. U kojemu se i danas nalazi.

U počeku ona je ipak bila pomoćnica ministra i državna tajnica, pa je slijedom toga dobila manji stan. No što je onda sa Olegom Butkovićem, utjecajnim HDZ-ovcem i jednim od važnijih stranačkih ministara koji je u Zagreb došao iz Novog Vinodolskog? Ni on se, čini se, nije razmetao kvadratima. Koristi stan tek nešto veći od minimalno propisane kvadrature.

“Ministar mora, prometa i infrastrukture koristi državni stan u službene svrhe čija površina iznosi 66,75 m kvadratnih. Navedeni stan se nalazi na Ilici na lokaciji gdje su smješteni i ostali državni dužnosnici”, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ima veći stan, ali u njemu živi s obitelji. Prema podacima Ministarstva, ovaj Šibenčanin koristi stan ukupne površine 86,19 četvornih metara.

“Temeljem Odluke o davanju suglasnosti za najam stana Ministarstva državne imovine i prethodne obavijesti o ne raspoloživim stanovima u državnom vlasništvu, ministar koristi stan u najmu” javlja Ministarstvo pravosuđa.

Ministar graditeljstva Darko Horvat ima kuću u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji i stan u Zagrebu i ne koristi stan za službene potrebe.

O tome gdje boravi ministrica Nataša Tramišak iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova nije pristigao odgovor.

Ostali ministri u Vladi, uključujući i samoga premijera Andreja Plenkovića, imaju prebivalište u Zagrebu pa slijedom toga ni ne ostvaruju pravo na državne kvadrate.

Oni koji ga ostvaruju nisu uhvaćeni ni u kakvoj dubiozi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI