GASI SE MLJEKARA U OSIJEKU! Plenković nedavno: ‘Izvozit ćemo mlijeko u Kinu’

Foto: Cropix

Meggle Hrvatska gasi svoje pogone u Osijeku, a bez posla ostaje 160 radnika. Glavna je to vijest na naslovnicama svih medija u zemlji, a stigla je u dosta nezgodnom trenutku.

Naime, gotovo istovremeno premijer, i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavljao je svoju novu Vladu.

Vlada je to gotovo istovjetna onoj donedavnoj iz čijih se redova preko Ministarstva poljoprivrede hrvatskim mljekarima jamčio izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na veliko kinesko tržište.

”To je epilog pregovora s Glavnom carinskom upravom Narodne Republike Kine, koji su okončani i usuglašeni sa zajedničkim Protokolom o veterinarskim i javno zdravstvenim zahtjevima za hrvatske mliječne proizvode, namijenjene izvozu u Kinu. Dogovor je nedavno, prilikom posjeta kineske delegacije, potpisan u hrvatskoj Vladi”, tvrdilo se prije svega nekoliko mjeseci iz Plenkovićevih redova. Prema tim tezama iz ministarstva u Kinu se trebalo izvoziti mliječne proizvode – pasterizirano, sterilizirano, modificirano i fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidrirana mliječna mast, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i formulirano kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka u prahu i proteini sirutke u prahu, goveđi kolostrum u prahu, kazein, mliječni mineral, mliječna formulu za dojenčad itd.

“Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija”, govorio je u tom periodu ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Od tog vremena do danas uspjelo se postići tek to da Tolušić više nije ministar, pa ni saborski zastupnik HDZ-a.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI