GAMESTOP FIJASKO U borbi Davida i Golijata, mali internet ulagači bacili su na koljena velike fondovske igrače

Da je na tržištu puno špekulacija pokazuje primjer trgovine videoigara GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dva tjedna s otprilike 20 na 347 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora, koji podižu cijenu te dionice, i fondova i drugih profesionalnih ulagača, koji su igrali na pad cijene.

“Ovo je opasna igra za obje uključene strane, bez obzira igrate li na rast ili pad cijene. Ako se previše približite vatri, mogli biste se opeći”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Bitka je započela kad se poznati short prodavatelj Andrew Left iz Citron Capital-a izjasnio protiv GameStop-a. Na nož ga je dočekala gomila malih investitora koji su se kladili upravo suprotno. Kratki je pritisak bio toliko oštar da su fondovi prodavali duge pozicije u dionicama kako bi platili gubitke.

Što se zapravo dogodilo? Ključno za ono što se događa je “kratki spoj”, pri čemu, recimo, hedge fond posuđuje dionice tvrtke od drugih ulagača u uvjerenju da će cijena dionica pasti.

Hedge fond prodaje te posuđene dionice na tržištima, primjerice, po 10 dolara, čeka dok ne padnu na 5 dolara i otkupljuje ih natrag. Posuđene dionice vraćaju se prvobitnom vlasniku, a hedge fond ostvaruje dobit. To je dosta pojednostavljena teorija.



Redditovci sa foruma ‘wallstreetbets’, odnosno, maloprodajni ulagači, upustili su se u mahnito kupovanje dionica i trgovanje opcijama – povećavajući cijenu i stavljajući profesionalce u “kratkoročnu stisku”.

U ovom intenzivnom trgovačkom okruženju, veliki ulagači s Wall Streeta vraćaju se na tržište kako bi ograničili svoje gubitke – a potražnja će još više povećati cijenu. Jedan hedge fond, Melvin Capital Management, navodno je trebalo spašavati s više od dvije milijarde dolara kako bi se pokrili gubici na nekim dionicama, uključujući Gamestop, prenosi Jutarnji.

Za mnoge investitore s Reddita nije stvar samo u zarađivanju novca. Oni su namirisali krv.

“Živimo u svijetu u kojem obični ljudi imaju jednak pristup tržištu kao i profesionalci i mogu doći do istog zaključka ili možda suprotnog. Rješenje je veća transparentnost s institucionalne strane, a ne manji pristup maloprodaji”, rekao je investitor u tehnološke dionice Chamath Palihapitiya.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI