FUCHSOV ZAMJENIK NE VIDI RAZLOG ZA TO ŠTO RADE: ‘Nema razloga da se prosvjeduje protiv ministarstva koje štiti’

Foto: Screenshot/N1

Savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin gostovao je u Dnevniku u 18 i komentirao prosvjed odgajatelja u vrtićima, koji je u subotu održan u Zagrebu.

“Gledajući prosvjed moram reći da iznos koji se isplaćuje za plaće svim radnicima u dječjim vrtićima određuju gradonačelnici i načelnici”, rekao je Pavičin, dodavši da oni određuju i sve uvjete rada, veličinu prostorija, hranu, broj odgajatelja u vrtićima. “Ministarstvo je napravilo to da je zakonom propisalo minimalnu plaću”, rekao je Pavičin.

“Treba reći da gradonačelnici imenuju ravnatelje vrtića, neizravno gradovi i općine imaju itekako upliv kako će se organizirati posao u vrtiću”, rekao je Pavičin.

 

Objasnio je i ulogu Ministarstva znanosti i obrazovanja.“Ministarstvo je osiguralo da imaju minimalno jednake plaće na razini osnovnoškolskog osoblja. Sad imate slučaj da ministarstvo konstantno šalje inspekcije, piše kazne, zaštitilo je djelatnike tako što je odredilo zakonski plaću, a onda imamo prosvjed protiv tog ministarstva koje ih ima zakonsku obvezu štititi. Ne znam da se dogodilo da se amnestira onog koji krši djelatnike, a napada one koji propisuju plaću i daju plaću”, rekao je.

Komentirajući opaske odgajatelja koji su rekli da se propisi sustavno krše, Pavičin je rekao da inspekcija ministarstva redovito izlazi na teren i postupa po svakoj prijavi te određuje novčane kazne za ravnatelje vrtića i sam vrtić, a koje onda plaća grad ili općina.

“To što inspekcija izreče novčanu kaznu ne znači da će djelatnik dobiti razliku plaće, ako mu je vrtić trebao isplaćivati plaću. Jedino što može napraviti jest da tuži”, rekao je Pavičin.

Dodao je i da na sudovima takvi procesi ne traju dugo, nego imaju prioritet.

“Stvar je da sindikat misli da će to postići prosvjedom, ali ne znam jesu li pokrenuli tužbe. Za njih u ovom slučaju pregovara sindikat osnovnih škola jer sve što ispregovaraju oni primijenit će se na sve djelatnike zaposlene u dječjim vrtićima”, rekao je Pavičin.

“Mi smo svjesni da postoji nedostatak odgajatelja, ne zaposlenih sad nego ih nema na tržištu rada. Sad se omogućilo i ono protiv čega sindikati protestiraju, zapošljavanje učitelja razredne nastave u vrtićima uz polaganje razlike. Ti učitelji su sigurno stručni za rad s tom djecom, pogotovo zato što ne moraju raditi u jaslicama, nego mogu raditi u predškoli. Stvarno ne vidimo tu nikakve razlike i ne smatramo da su učitelji razredne nastave nestručni za taj posao”, rekao je Pavičin.

Na opasku odgajatelja da se po tom zakonu u vrtiće onda mogu zaposliti i druge struke, primjerice ekonomisti i hotelijeri, savjetnik ministra obrazovanja rekao je da je za zapošljavanje odgovoran ravnatelj vrtića te da ministarstvo nema evidenciju kako oni i koga zapošljavaju.

“Ako zapošljavaju nestručne osobe, treba prijaviti inspekciji koja će onda izaći na teren jer takve stvari nisu dopuštene. Nema razloga da se prosvjeduje protiv ministarstva koje konstantno štiti i djecu u vrtićima propisujući minimalne standarde, i djelatnike, a ne spominje se one koji taj problem uzrokuju. Ja nisam čuo niti jedan grad da je uzročnik tih problema, samo ministarstvo koje pokušava taj problem riješiti. To je novi problem koji se pojavio u našem društvu”, rekao je Pavičin.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI