FUCHS PROBLEM BACA VAN SEBE: ‘Sve pitajte njih, nemojte mene, ne možemo izuzimati jednu osobu. Ili svi ili nitko’

Foto: Vlada RH/Twitter

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obratio se novinarima nakon sjednice Vlade.

Na samom početku obraćanja rekao je da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) mora ostati neovisno tijelo.

“Bitno je da se maksimalno zadrži anonimnost svih koji polažu maturu kako ne bi bilo vanjskih utjecaja na rezultate. Svima nam treba takvo jedno objektivno vrednovanje”, rekao je govoreći o NCVVO-u.

Govorio je o ranijim slučajevima potpisivanja na ispite na maturi.

“I ranijih godina se događalo da su se djeca greškom potpisivala na nekim od testova iako im se u pripremnoj fazi non stop ponavljalo da to ne smiju učiniti. Ova generacija je pisala probnu maturu. Potpuno razumijem stresnu situaciju tih mladih ljudi koji čim bolje žele napisati testove jer im od toga ovisi daljnje studiranje i upisi u njima željene studije. Netko lakše, netko teže podnosi takvu stresnu situaciju i onda se događaju greške.



Imali smo slučajeva da su učenici padali u nesvijest pa se to povezivalo s vrućinama. Ove godine bez obzira na toplinske valove se to nije događalo. Svake godine se greškom potpiše od 20 do 30 učenika i njima su ispiti bili poništavani zbog otkrivanja identiteta. Ti učenici su te ispite polagali u jesenskom roku, još uvijek u vremenu u kojem su se mogli upisati na veleučilišta ili sveučilišta.”

Komentirao je i konkretni slučaj maturantice koja je zbog potpisa na eseju iz hrvatskog jezika diskvalificirana s državne mature.

“U ovom konkretnom slučaju, kad god se ministarstvo umiješalo u rad NCVVO-a, to nije završilo dobro. Sjetite se one priče kakve je boje prsten na Juditinoj ruci, je li to bilo dobro ili loše pitanje, puno priče i halabuke, da bi se na kraju ispostavilo da je najveći broj učenika na to pitanje odgovorio dobro”, rekao je.

“Sjetite se i slučaja iz 2019. godine da se piše esej iz hrvatskog jezika i ako pitate bilo kojeg kroatistu, pedagoga, profesora hrvatskog ili bilo kojeg drugog jezika, sigurno će reći da se ispit iz hrvatskog jezika ne može polagati bez da se piše esej, odnosno može, ali to nije cjelokupno polaganje ispita iz hrvatskog jezika.”

Kaže da ključ cijele priče leži u otkrivanju identiteta.

“Ne kanim naređivati ili tražiti išta nego očekujem da će NCVVO sjesti i proći kroz sve akte i donijeti potrebne promjene i zaključke ako ih treba donositi i istumačiti cijelu priču”, reko je ministar.

“Ne možemo izuzimati jednu osobu. Ili svi ili nitko”, kazao je i dodao kako bi upravno vijeće Centra trebao proći kroz sve i donijeti zaključke.

“Pravilnike uvijek treba mijenjati kad su utvrdi da nešto nije dobro. Pravilnici nisu zakoni i jednostavnije ih je mijenjati”, kaže ministar.

Na pitanje zaslužuje li pogreška eliminaciju cijelog ispita, odgovara:

“Nemojte mene pitati. Ja mislim jedno, ali neću iznositi svoje mišljenje. NCVOO mora donijeti odluke i zaključke. Što treba promijeniti, neka se mijenja.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI