Fuchs optimističan: Nastava počinje 7. rujna, o nošenju maski još nema konačnog dogovora

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održao se sastanak Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u školskim ustanovama i na visokim učilištima.

Ivana Pavić Šimetin, koordinatorica Radne skupine i zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je kako je najupitniji nastavak nastave od 5. do 8. razreda i srednjih škola jer imaju specifičnosti koje trebaju razraditi.

Što se tiče nošenja maski, govori kako je preporuka da mala djeca ne nose maske jer ako se ne nose pravilno, donose više štete nego koristi. Studenti bi trebali nositi maske. Vidjet će što će savjetovati Svjetska zdravstvena organizacija za više razrede.

Za one učenike koji budu u samoizolaciji će se napraviti model kombinirane nastave, dodaje Pavić Šimetin.

Andrijana Prskalo Maček iz CARNET-a je naglasila kako će raditi na tome da ne bude tehničkih problema. Pripremaju sve opcije jer žele spremno dočekati jesen.



Tanja Sever, klinička psihologinja, kaže da treba prevenirati probleme kod djece izazvane ovom “ružnom” situacijom. Djeca u srednjim školama su najviše izložena, a najviše trebaju kontakte, govori Sever.

Ministar Radovan Fuchs tvrdi kako su sve specifičnosti u školama detektirane i da će mjere ovisiti o mogućnostima škole. Polazišna točka je da sva djeca krenu u školu 7. rujna.

“Proboj će se rješavati kada se dogodi”, govori.

Ministar vjeruje da maske neće biti obavezne, a o tome hoće li biti na teret osnivača ili roditelja će se razgovarati.

Skraćivanje sata, prema njegovim riječima, ovisit će o situaciji. U Zagrebu su dali suglasnost da se skrati na 40 minuta kako bi se do druge smjene škola mogla u potpunosti dezinficirati.

Plan će sigurno biti gotov do 31. kolovoza, a nada se da će to biti što prije, dodaje ministar Fuchs.

U školskim se klupama od 7. rujna očekuje 459.800 učenika, a roditelji i učenici su već počeli s pripremama za novu školsku godinu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u razgovoru za Jutarnji list jučer je otklonio spekulacije prema kojima bi školska godina za učenike nižih razreda počela u školskim klupama, dok bi za starije učenike bila organizirana online nastava. Početna je pozicija Ministarstva, kaže, da školska godina 2020./2021. počne na “klasični” način.

Elvir Rakipović, otac srednjoškolca Luke, za DNEVNIK.hr je rekao kako je naručene knjige platio 1600 kn.

“S time da još moramo kupiti bilježnice, a one će doći negdje do 200 kuna”, rekao je te dodao da bi javno financiranje udžbenika “mnogim obiteljima pomoglo, pogotovo u ovo vrijeme korone jer su mnogi ostali bez posla ili su sa smanjenim prihodima”, dodao je.

Država financira samo udžbenike za učenike osnovnih škola kojih je ove godine oko 316 tisućaSrednjoškolaca je 143.800.

Zagreb je za svojih 100 tisuća učenika srednjih škola osigurao besplatne udžbenike, ali i radne bilježnice.

“Radne bilježnice i slično ne kupuje se iz državnog proračuna. već će ih, kao i prošle godine, kupiti Grad Zagreb”, govori Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Za 2000 osnovnoškolaca, dodaje Lovrić, čije su škole oštećene u potresu i ići će u druge, Grad Zagreb je osigurao besplatan prijevoz.

Besplatan prijevoz za osnovnoškolce su osigurali i Zadar i Osijek. Zadar će, osim prijevoza, financirati i radne bilježnice, dok će Rijeka pomoći svojim školarcima poklon bonovima u iznosu od 250 do 750 kn.

“Mi smo pod Opatijom i sve sami moramo platiti. Košta nekih 1800-2000 kuna samo udžbenici s radnim bilježnicama”, rekla je Franka iz Opatije.

Mia Mikulić je u nabavu školskog pribora krenula za svoju mlađu sestru.

“Torbu, likovnu kutiju i nekoliko bilježnica platila sam 810 kuna, nije svima to povoljno. Torbe su nekad teže i od njih samih i mislim da treba uložiti u nešto što je kvalitetno i udobno”, rekla je.

Prodavač u knjižari Miško Ivić kaže kako sve to košta.

“Do tisuću kuna sve se može kupiti, od torbe do pribora i bilježnica”, govori.

Pedagog i sociolog Boris Jokić prije par dana je izjavio kako hrvatske obrazovne vlasti uvelike kasne s pripremama za početak školske godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI