FUCHS O IZAZOVIMA NOVE ŠKOLSKE GODINE: ‘Škole i obrazovne institucije će sigurno neometano raditi’

Screenshot/N1

U ponedjeljak je počela nova školska godina koja će, zbog cijena energenata i grijanja biti jedna od najizazovnijih. O tome što nas sve očekuje za N1 je govorio Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

“Vlada će izaći s mjerama i to već u četvrtak. One će biti bitno šire od samo škola.. Dozvolimo da se konkretno izađe s cijelim paketom koji će biti sveobuhvatan. Škole i obrazovne institucije će sigurno imati garantirano neometan rad”, istaknuo je ministar.

Odagnao je tvrdnje o tome da bi zbog štednje energenata škole mogle ići na online nastavu. Rekao je da toga “sigurno neće biti”.

“To mogu vrlo pouzdano reći. Škola ide, djeci neće biti hladno. U ovim kriznim vremenima što se tiče energije, svi su svjesni da se treba štediti”, rekao je.

Dodao je kako će se to odnositi i na plin.Fuchs je još jednom potvrdio kako je školska godina počela bez epidemioloških mjera.

“Po onome što vrlo ponosno ističemo, na listi Svjetske zdravstvene organizacije smo zemlja s najmanjim brojem dana provedenih na online nastavi. Mislim da smo i izbili argumente kritičarima koji su govorili da će škole biti epidemijske bombe. Još jednom se zahvaljujem svim ravnateljima i učiteljima na izvrsnoj suradnji. Mislim da ove godine, uz ona znanja koja smo stekli i određene prognoze se škola može odvijati na redoviti način. Nismo zamislili da se škola odigrava na način da imamo izolacije i samoizolacije kao što smo imali određenih godina. Nastavnici koji će oboljeti će ići na bolovanje, a djeca će ostati kod kuće”, naglasio je.

Govorio je i o padu učenika upisanih u prve razrede osnovnih škola.

Fuchs je rekao kako to “brine cijelu zemlju”.

“Bilježimo konitnuirano pad učenika u prvim razredima. Ove godine imali smo tisuću maturanata manje u odnosu na prethodnu. Pad nataliteta je problematičan. Na tome svi zajedno moramo učiniti nešto kako bi se to promijenilo. Potrebno je otvarati vrtiće kapacitete kako bi roditelji mogli ostavljati djecu kad odlaze na posao. Mi ćemo za 15-ak dana krenuti s uručivanjem privh ugovora za izgradnju i dogradnju novih dječjih vrtića. To će biti jedan ogromni zamah u osiguravanju jednakih uvjeta za svu djecu”, istaknuo je.

Jedna od stvari koju je Ministarstvo najavilo je i prelazak na cjelodnevnu nastavu do 2027.

No, sindikati su uvjereni da to neće biti moguće provesti do tada.

Napomenuo je kako bi se “sindikati trebali držati onoga za što su osnovani”.

“Ovo je prvi put da se ovakva velika reforma radi s osiguranim značajnim sredstvima. Zbog toga smo uvjereni da će se to ostvariti”, zaključio je Fuchs.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI