FUCHS DETALJNO OBJASNIO KAKO ĆE SE ODVIJATI NASTAVA: Maske ostaju u školama, vraćaju se roditeljski sastanci, praksa…

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je nakon sjednice Vlade govorio kako će izgledati nova školska godina.

“Prošlu smo godinu završili zadovoljavajuće, djeca su samo pet tjedana bili izvan škole ili online, to nas svrstava u sam vrh zemalja EU. Od nas je bolja Švedska koja je primjenjivala svima poznat model. Naš model spušten je na lokalnu razinu, na koncu smo s maturantima završili da su licem u lice pratili 90 posto nastave. Na osnovu svih iskustava od prošle godine, mjere će biti nešto relaksiranije. Djeca od 1.-5. razreda moći će se donekle miješati, dozvolit će se direktna nastava u kategoriji izbornih predmeta dopunske nastave.

Vjeroučitelji će moći ići od razreda do razreda. Stariji učenici će moći koristiti kabinete. Vraćamo održavanje roditeljskih sastanaka licem u lice uz poštivanje epidemiološkim mjerama, no roditelji će morati nositi maske. Mjerenje temperature ostaje obveza svih zaposlenika kao i djece, no ne prilikom ulaska u školske objekte. Dozvoljava se školska praksa u razredima, praksa koju učenici strukovnih škola obavljaju po pojedinim firmama dozvoljava se ponovno.

Maske ostaju kao uvjet za učenike od 5. razreda nadalje ako nije osigurana distanca od 2 metra, a preporučuje se i ako ima te distance. Čitav razred ne treba odlaziti u samoizolaciju ako neki učenik oboli, već samo oni s lijeve i desne strane, njemu najbliži. Nismo zadovoljni s procijepljenošću u prosvjeti, moramo imati na umu da 50 posto naših prosvjetnih radnika nije cijepljeno, treba imati na umu da će oni, kada budemo prenijeli upute o mjerama, tijekom predavanja morati nositi masku ili se, što podržavam, dodatno cijepiti da misle na sebe i djecu. Priče da će netko dobiti otkaz ako se ne cijepi ne drže vodu”, rekao je ministar.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI