FRANKO DOTA IZ UDRUGE ZAGREB PRIDE: ‘LGBT osobama se doslovno prijeti smrću te šalju razne ponižavajuće uvrede i degradirajući komentari’

Izvor: N1

Uoči ovogodišnje Povorke Ponosa koja će se održati u subotu, 4. lipnja u Zagrebu pod motom “Dajte nam naša četiri zida”, gost Intervjua tjedna na N1 bio je Franko Dota iz Udruge Zagreb Pride.

Govorio je o presudi Visokog upravnog suda prema kojoj istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije.

“Presuda je prevažna, u svoje ime i svih koji prate ovu situaciju, ne samo da Mladenu i Ivi treba čestiti nego treba podsjetiti koliko je to sve skupa trajalo i koliku su upornost, hrabrost i odlučnost pokazali. Od 2016. to traje – šest godina traje”, rekao je Dota.

Dodao je da će se tek vidjeti kako će sada postupati Centri za socijalnu skrb.

“Do sada je oko 25 parova u Hrvatskoj provelo postupak posvojenja kroz partnersku skrb. Postoje upiti, ali jasno je da ako su do sada signali bili takvi da ‘nema šanse’ ili ‘pogledaj koliko je put’, onda vjerojatno postoje osobe koje su bile obeshrabrene ili nisu išle tim putem”, naglasio je.



Komentirao je s kakvim se komentarima LGBT osobe susreću u online svijetu te kakve poruke primaju.

“Učitajte komentare ispod novinskih članaka, na društvenim mrežama na temu za LGBT tematiku. Koliko izravnih poruka na društvenim mrežama primamo, i to ne samo polemičke nego doslovno prijetnje smrću, razne ponižavajuće uvrede, degradirajuće komentare”, istaknuo je Dota.

Osvrnuo se i na klupu u duginim bojama u parku Zrinjevac koju je nepoznati muškarac ofarbao crnom bojom za koju je rekao da je i to “simptom jednog problema”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI