(FOTO)Novogradnja stradala u potresu: Djecu spašavali preko balkona!

Facebook

Potres koji je na nedjeljno jutro, 22. ožujka, šokirao Zagrepčane ostavio je i brojne posljedice na gradskim građevinama.

Stradale su uglavnom stare zgrade diljem središta grada, dok je ostatak metropole pretrpio tek mala oštećenja. Novije zgrade prošle su gotovo neokrznute.

Logika bi, dakle, rekla da što je zgrada novija otpornija je na podrhtavanja jer se koristi bolja tehnologija i čvršći materijali. No, ne kada je u pitanju Zagreb.

Facebookom su počele kružiti slike nove zgrade u zagrebačkoj Jazbini koja se prilikom potresa praktički raspala. “Dvoje djece bilo je samo u stanu i nakon devet dana još su uvijek u šoku i ne mogu govoriti. Evakuirali su ih vatrogasci, jer stepenište je propalo”, napisala je na svojoj Facebook stranici Martina MA Petrinjak.

“Gradili su stanove za prodaju na zemljištu stečenom prevarom. Prošle nedjelje je u toj zgradi skoro poginulo troje djece, budući da su svi ostali stanari tu noć bili drugdje. Kolege projektanti, nadzori i izvoditelji su doživotno odgovorni za objekte koje su potpisali i to vlastitom imovinom. Nadam se da će tako i biti. Prostor stubišta nije armiran, a mora biti najsigurnije mjesto u zgradi. Djecu su evakuirali vatrogasci kroz balkon. Mama koja mi je javila je danas ujutro tek mogla govoriti”, napisala je Martina.



Jasno je da je ovdje riječ o prevari građevinara koja je umalo stajala života stanare. Na slikama ruševina vidljivo je kako su štedjeli na materijalu i nisu poštovali zakone struke te se postavlja pitanje kako je jedna takva zgrada mogla dobiti sve dozvole, ponajprije onu uporabnu?

Zbog sličnih propusta nakon potresa 2016. u talijanskim gradovima Amatricea i Accumoli kazneno su odgovarali projektanti, izvođači radova, nadzorni stručnjaci koji, osim što su završili u zatvoru, morali su oštećenima nadoknaditi štetu.

Srećom, ovoga puta je izbjegnuta tragedija, ali ostaje činjenica da postoje (ne)ljudi koji su se za vlastiti džep spremni kockati sa životima drugih i za sve to ishoditi potrebne dozvole.

Facbeook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI