(FOTO/VIDEO) OPASNA MINA IZVAĐENA IZ RIJEČKE LUKE! Stigle i prve snimke specijalaca u akciji, u tijeku je tegljenje mine na lokaciju neutralizacije

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

Stožer Civilne zaštite Grada Rijeke najavio je da će se minu plovilom prevesti na određenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu.

Policija je objavila fotografije i snimke akcije koja, javlja MUP, zasad ide po planu. Mina je izvađena s dna mora u riječkoj luci. Policijski su je ronioci pričvrstili te je otegljena prema otvorenom moru gdje će biti neutralizirana.

 



MORH: Angažirana Hrvatska vojska

Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u nedjelju 19. ožujka 2023. godine u akciji izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata u području putničke luke Rijeka.

Pripadnici Hrvatske vojske s jednim sustavom bespilotnih letjelica angažirani su na nadzoru cestovnih i plovnih puteva koje je prema sigurnosnim zonama odredilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Njihov angažman započeo je u jutarnjim satima i očekuje se, sukladno iskazanim potrebama, i dalje tijekom dana.

Temeljem odluke ministra obrane, Hrvatska vojska pružila je potporu Ministarstvu unutarnjih poslova, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj angažiranjem bespilotne letjelice za potrebe snimanja izmještanja i neutralizacije minsko-eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata, stoji u priopćenju.

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života što je podrazumijevalo da se iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuira oko 500 stanara, kojih je manji dio smješten u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Još je u subotu s parkirališta u zoni opasnosti organizirano premještanje parkiranih vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i „žutu zonu”, u kojoj je preporučeno da ljudi ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI