(FOTO) VELIKE GUŽVE U PETRINJSKOJ ULICI: Građani pohrlili po nove osobne iskaznice! Božinović događaj nazvao optimističnim!

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Veliki interes građana za novim osobnim iskaznicama druge generacije za koje se od ponedjeljka primaju zahtjevi za izdavanje izazvao je ogromne gužve u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici.

Naime, nove će osobne sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, a unutar granica EU bit će jednakovrijedne putovnici.

Pred zgradom policijske uprave u Petrinjskoj ulici u Zagrebu stvaraju se velike gužve, a već je zaprimljeno oko 2500 zahtjeva.


foto: Marin Tironi/PIXSELL

Podsjetimo, nove osobne iskaznice predstavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom iskaznicom što je, rekao bih, vrlo optimističan broj”, rekao je Božinović te dodao da je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini Europske unije trajao otprilike dvije godine.foto: Marin Tironi/PIXSELL

“Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama Unije. Povećali smo i sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno utvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani”, rekao je Božinović.

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu. Božinović je rekao i kako će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta.

“Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice”, rekao je.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI