(FOTO) Na Galebu se snima film: Oskarovac Gabriele Salvatores nada se da će snimiti novo remek-djelo?

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Poznati talijanski redatelj i dobitnik Oscara Gabriele Salvatores snima novi film radnog naziva ‘Napulj – New York’ na brodu Galeb, koji se preuređuje u kraljevičkom brodogradilištu Dalmont, rečeno je u srijedu kada je projekt predstavljen novinarima.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo da su Salvatores i produkcijske kuće odabrale brod Galeb za snimanje filma. “To je velika promocija ne samo za Rijeku i Primorsko-goransku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku”, naveo je Filipović, pa istaknuo kako se još jednom pokazuje da je Hrvatska jedna od najpoželjnijih destinacija na karti filmskih setova.

“Ovo je ujedno sjajna prilika da se stopi zanimljiva i burna povijest broda Galeb s njegovom budućnošću u kojoj će postati muzej. Radovi napreduju svojom dinamikom, ovo snimanje ih je malo omelo, ali će benefiti snimanja filma biti ogromni”, poručio je Filipović.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Više od milijun eura će se utrošiti za snimanje filma u RH

Prema procjenama Hrvatskog audiovizualnog centra, izravno i neizravno će se u Hrvatskoj za snimanje filma ‘Napulj – New York’ utrošiti više od milijun eura. Scenarij su izvorno napisali slavni Federico Fellini i Tulio Pinelli, ali taj film Fellini nije uspio realizirati, naglasio je Federico Poillucci iz talijanske produkcijske kuće Paco Cinematografica.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Ova produkcijska kuća otkupila je scenarij, a Salvatores ga je prilagodio. Riječ je o dvoje djece koja se 1949. u ratom razrušenom Napulju ilegalno ukrcavaju na prekooceanski brod da bi došli u New York k sestri jednoga od njih.



‘Vrlo bitan projekt za Hrvatsku i njezinu filmsku produkciju’

Poillucci je podcrtao da Fellini nikad nije bio u New Yorku te je taj grad predstavio onirički, očima djece. U ovom filmu taj će se efekt postići lokacijama u Rijeci i Trstu koje će ‘glumiti’ New York. Naime, film se, osim na brodu Galeb, snima pokraj nekadašnjih skladišta na Žabici u središtu Rijeke, a sniman je i u Trstu, Napulju i Rimu.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Ovo vrlo bitan projekt za Hrvatsku i njezinu filmsku produkciju, ustvrdio je Danijel Pek iz hrvatske produkcijske kuće Antitalent, koja obavlja servisne poslove, pa je rekao da je Salvatores u Hrvatskoj, na Pagu i u Zatonu, već snimao 2018., te je očito da se ovdje osjeća dobro.

Ovaj film nije u sustavu poticaja, odnosno ne sufinancira se u Hrvatskoj, tako da je sve utrošeno zarada, napomenuo je Pek. U snimanju sudjeluje tridesetak hrvatskih filmskih radnika, uglavnom s područja Rijeke i PGŽ kao i oko 250 statista.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Radovi na brodu Galeb traju dulje od očekivanog

“U Hrvatskoj se snima četiri tjedna, snimanje završava 15. srpnja te počinje postprodukcija pa se nadamo da će film biti u kinima sljedećeg ljeta”, rekao je Pek.

Riječki gradonačelnik je na upit o razvoju projekta uređenja broda Galeb odgovorio da radovi traju dulje od očekivanog, zbog pandemije covida, problema u dobavi materijala i problemima unutar brodogradilišta. Obavljaju se dvije skupine radova, jedna s cijenom od osam milijuna eura, a druga s oko 800 tisuća eura, a obje su na oko 90 posto dovršenosti.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

“Brod bi se trebao do kraja godine privezati uz Molo longo, uskoro se otvara natječaj za zakup komercijalnog dijela, a priprema se i stalni postav muzeja”, zaključio je Filipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI