FINSKA PREMIJERKA SASTALA SE S PLENKOVIĆEM: ‘Pozicija hrvatske Vlade je da podržavamo želju Finske za ulazak u NATO’

Screenshot/N1

U Hrvatsku je stigla finska premijerka Sanna Marin i sastala se s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tema njihova sastanka je Finske, a s njom i Švedske u NATO savez. Hrvatska vlada ima jasan stav da dvije zemlje trebaju postati članice.

U izjavi nakon sastanka, premijer je rekao kako mu je “drago pozdraviti finsku premijerku koja je prvi put u radnom posjetu Zagrebu”.

“Zadovoljstvo mi je da smo razgovarali o pripremama za predstojeće Europsko vijeće. Bilo je vrlo lijepo čuti snažnu potporu Finske hrvatskom članstvu u europodručju i hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru. U 30. godini uspostave diplomatskih odnosa visoko cijenom potporu Finske ispunjenju ta dva cilja”, istaknuo je.

Dodao je kako Hrvatska “poštuje želju Finske da uđe u NATO”.



“Čuli smo želju Finske da žele, napuštajući politiku neutralnosti, postati članica NATO-a jer u ovakvim okolnostima NATO je sigurnosni kišobran. Hrvatska to jako dobro razumije”, rekao je Plenković.

Dodao je da je “pozicija hrvatske Vlade da podržavamo te ambicije”.

“Ako je to izbor zemlje koja je nama partner, onda je na nama da to podržimo”, naglasio je.

“Pozicija hrvatske vlade i parlamentarne većine je jasna i mi taj izbor partnerske zemlje podržavamo. Razgovarali smo i o gospodarskoj suradnji, a gospodarska razmjena iznosi 80 milijuna eura”, istaknuo je hrvatski premijer.

Potvrdio je i da su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da su “objasnili finskoj premijerki posebno važnost izmjene izbornog zakona u BiH kako bi izbori koji se trebaju održati u listopadu bili pravedni”.

“Kako bi i hrvatski narod kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini bio u poziciji kao i druga dva, a to je da je ravnopravan i da Hrvati biraju svoje predstavnike u predstavnička i najviša tijela Bosne i Hercegovine. Hrvatska tu godinama ima vrlo jasnu poziciju da želimo podržati BiH u njenom statusu dobivanja kandidata”, naglasio je Plenković.

Finska premijerka zahvalila je Hrvatskoj na podršci.

Izrazila je zadovoljstvo što će “Hrvatska ući u eurozonu sljedeće godine, kao i u šengensko područje”.

“U tom smislu imate našu potporu”, rekla je Sanna Marin.

Na pitanje je li s predsjednikom Milanovićem raspravila zadrške koje on ima prema finskom i švedskom pristupanju NATO-u, odgovorila je da “vjeruje u hrvatsku potporu”.

“Važno je jedinstvo u Europi u ovakvim trenucima. Finska razgovara i s Turskom o toj temi”, naglasila je Marin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI