FINCI ZABRINUTI ZBOG MILANOVIĆA! Grlić Radman mu poručio: ‘Ponaša se kao da je u kampanji, jako nam šteti’

Foto: Marko Todorov/Cropix

Hrvatska je od početka rata rekla da svatko odlazi u Ukrajinu na vlastitu odgovornost.  No kao što je poznato prije nekoliko dana objavljeno je da je u Mariupolju zarobljen hrvatski vojnik. Koliko su šanse da ga se ipak oslobodi i dovede na sigurno komentirao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman.

“Šanse su velike. Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje. Ovog trenutka ne mogu toliko govoriti. Poduzimamo sve što je bitno. Ja sam optimističan osobito nakon što smo vidjeli ove slike”, rekao je ministar, pritom misleći na razgovor koji je srpski novinar snimio sa zarobljenim Hrvatom.

“Još uvijek imamo i veleposlanstvo u Moskvi i u Ukrajini. Život hrvatskog državljanina nam je prioritet. Najvažniji”, dodao je Grlić Radman u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Grlić Radman izjavio je da ga zovu kolege iz i raspituju se o prijetnjama predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će Hrvatska Finsku i Švedsku blokirati pri pokušaju ulaska u NATO.

“Interesiraju se. Pitaju misli li predsjednik to ozbiljno i je li to hrvatska vanjska politika. Pitaju me hoćemo li doista zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO”, dodaje ministar.“Razgovarao sam s finskim ministrom i švedskom ministricom. Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto i u čudu pitavši ‘Zar je to moguće?’. Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta”, kaže Grlić Radman. Poslije im, kaže, objašnjava da hrvatska Vlada podržava članstvo Finske i Švedske, da će uputiti u Sabor ratifikaciju i da će Sabor to prihvatiti”.

“Razgovarao sam s finskim ministrom i švedskom ministricom. Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto i u čudu pitavši ‘Zar je to moguće?’. Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta”, kaže Grlić Radman. Poslije im, kaže, objašnjava da hrvatska Vlada podržava članstvo Finske i Švedske, da će uputiti u Sabor ratifikaciju i da će Sabor to prihvatiti”.

Iako se na domaćem terenu često vrijeđaju, vani hrvatski političari ne ogovaraju jedni druge. Kada su vani, štite institucije zemlje. Grlić Radman kaže da ga ne vrijeđa što ga Zoran Milanović zove Jesenjinom sa Zrinjevca.

“Ponaša se kao da je u kampanji. Nije narativ jednog predsjednika. On svojim razgovorom snižava razinu kulturnog dijaloga. I čini nam reputacijsku štetu koju mi nastojimo peglati”, tvrdi Grlić-Radman.

Kaže i da postoji mogućnost da hrvatski veleposlanik bude pozvan u Finskoj na razgovor.

Obilježava se 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana, ali mnogo je problema i oko toga. Razjedinjeni HDZ organizira dvije proslave, a mnogi se žale i da nisu pozvani.

“Vi u Hrvatskoj imate jako puno proslava. Samo je jedna službena. I predsjednik Tuđman bi održao proslavu u Lisinskom. Predsjednik HDZ-a je Andrej Plenković. Mislim da će sutrašnja proslava biti s dignitetom. Pozvani su svi koji su koji su trebali pozvani. Prostor u Lisinskom je ograničen. A proslava će biti diljem Hrvatske. Dobro je da je više proslava. Ali samo je jedna službena”, zaključio je ministar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI