FINANCIJSKI STRUČNJAK O NOVOM PAKETU SANKCIJA: ‘Srbija će morati određeni dio energenata nabavljati na svjetskim tržištima’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Financijski analitičar Hrvoje Japunčić za N1 se osvrnuo na novi paket sankcija Rusiji. Ističe kako su se sankcije prenijele i na Srbiju.

“Bili smo svjedoci da je Srbija imala specifične aranžmane s Rusijom. S obzirom da se sada traže drugi dobavni kanali za te aranžmane, očigledno je da je Europska komisija zauzela drugačiji stav. Mislim da će Srbija morati određeni dio energenata nabavljati na svjetskim tržištima”, rekao je.

Kako navodi, prije početka rata u Ukrajini velik dio zemalja EU imao je veliku ovisnost o dobavi plina iz Rusije. “Mislim da je od prvog paketa sankcija EK uzimala u obzir da bi moglo doći do velikih ekonomskih i društvenih problema”, rekao je.

“Zemlje nisu radile diverzifikaciju jer je Rusija omogućavala nabavku tih energenata po boljim cijenama nego na burzama”, rekao je.

Kaže da je politika smanjenja proizvodnih kapaciteta rezultat pritiska Ruske federacije. “Sankcije koje nastupaju će dodatno zatvarati kanale direktnog pristupa energentima, ali Rusija pokušava određenu količinu prebaciti na zemlje poput Kine i Indije”, rekao je.



“Nafta će biti dobavljiva, ali upitni su vremenski uvjeti i politike štednje. SAD je uspio izvesti veću količinu LNG-a u EU ove godine. Znači da postoje alternative i svjedočit ćemo velikoj dinamičnosti”, rekao je.

Tvrdi da, ako promatramo cijene plina na europskim tržištima, možemo uočiti ekstremne promjene u cijenama, ali likvidnost nije bila prisutna. “Znači da je tu bilo puno spekulacija i kompanije su nabavljale plin direktno od nabavljača. To se vidi po popunjenosti kapaciteta”, rekao je.

“Mišljenja sam da će se postići dogovor. Može se očekivati veća dobavljivost, a smatram da se i transportne veze užurbano obnavljaju. Mislim da će već ove godine cijene plina ići prema dolje, te da će EU imati kapacitetna mogućnosti već nagodinu”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI