FINANCIJSKI ANALITIČAR O UVOĐENJU EURA: ‘Nitko nema ‘kristalnu kuglu’ osim mene, već dvije godine detaljno govorim o tome što će se dogoditi’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kako će se uvođenje eura odraziti na ukupnu hrvatsku gospodarsku situaciju te koje su namjere novog ministra financija Marka Primorca, za N1 je komentirao Neven Vidaković, ekonomist i financijski analitičar.

“Novi ministar je već rekao sve što će napraviti. Kako bi traderi rekli, otvorio je sve svoje karte i rekao zašto je bivši ministar otišao. Država funkcionira operativno isto kao i vi i ja. Mi imamo svoj tekući račun, kao i država. Taj račun ima i američka država, koji se nalazi u FED-u. Karakteristika američkog stanja je da imaju jako malo sredstava. Hrvatska država zbog politike straha i opreznosti je još pod ministrom Šukerom jako digla taj balon. Novi ministar je u svom svjedočenju rekao da država ne planira akumulirati sredstva, već ih upotrijebiti”, rekao je Vidaković.

Dodao je kako je “veliki izdašni program kojim se hvalila Vlada zapravo socijalna pomoć koja može ublažiti inflatorni udar”.

“Što se tiče tekućih proračuna, ja sam u veljači rekao da imamo tri mjeseca da se pripremimo za krizu državnog duga. Ako slušate sve klonove koji su rekli da će ulaskom u euro smanjiti kamatne stope, ti isti danas govore da će nam eurozona biti štit. To se pokazalo kao laž. Da je to tako, onda ne bi nakon Draghijeve ostavke talijanske obveznice skočile pola posto”, istaknuo je financijski analitičar.

Napomenuo je kako više nitko u EU ne želi financirati institucije.



“EU zbog je neozbiljnosti svojih institucija samu sebe prepustila na milost i nemilost financijskim špekulantima, koji su zaključili da je profitabilnije uništiti financijsku stabilnost Europe nego je spašavati. Svima je jasno da je posuditi svoj novac Europi financijski riskantno. Zato svi bježe iz Europe”, naglasio je Vidaković.

Pohvalio se kako on već dvije godine detaljno govori o tome što će se dogoditi.

“Ta ‘kristalna kugla’ je rezultat 20 godina akumuliranja znanja i zdravog razuma. Kada razmišljate o tome što ćete slagati, onda imate situaciju u kojoj su u ožujku HNB i Vlada govorili da će uvođenjem eura pasti kamatne stope pasti. Sada vidimo da rastu i imamo laž da je to štit. Pa zašto onda Italija i Grčka imaju tolike kamatne stope?”, zaključio je Vidaković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI